Най-малко 27 души загинаха, а десетки са ранени при минометно нападение срещу летището на Аден, малко след като там кацна самолетът, с който от Саудитска Арабия пристигаше новосформираното правителство на Йемен. Това съобщи днес представител на йеменското правителство, цитиран от телевизионния канал „Ал Хадас“ и от ТАСС.

Още докато пътуващите били на борда на самолета, се чули мощни взривове и престрелки. Новите министри, сред които премиерът Маен Абдулмалик, както и саудитският посланик в Йемен Мохамед Саид ал Джабер, бързо били отведени под засилена охрана в президентския дворец в града, където са в безопасност, казаха свидетели и саудитски медии, цитирани от Ройтерс.

Няколко снаряда паднали в главната зала на приемната сграда на летището, а един снаряд – и на пистата. Саудитската държавна телевизия „Ехбария“ показа унищожени от взривовете коли и натрошени стъкла от прозорци. Над летището се издигаше бял дим. Новият кабинет обединява правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади и южните йеменски сепаратисти. Това са двете главни групировки в базирания в южната част на страната алианс, подкрепян от Саудитска Арабия и воюващ срещу подкрепяното от Иран шиитско движение на хусите, което контролира северната част и столицата Сана.


Share Follow

Leave A Reply