„Наблюдаваме трайна тенденция за увеличаване на излекуваните на фона на новозаразените.“ Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за хода на пандемията у нас.

„Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това трябва да постигнем колективен имунитет, за да преборим това заболяване“, допълни проф. Ангелов.

Началникът на Нациоанлния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че по празниците е трудно да се направят генерални изводи. Добави обаче, че натискът върху столичните болници е намалял.

„В момента във ВМА, а и не само, има спад с около 40-50%. Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти намаляха”, добави той. Министърът на образованието Красимир Вълчев и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов изразиха подкрепа за планираното от 4 януари отваряне на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас. Министър Вълчев заяви, че властите ще следят развитието на ситуацията и на база на постъпващите данни ще решат кога да върнат в клас и по-големите ученици.


Share Follow

Leave A Reply