В Словакия са въведени най-строгите ограничения, за да се постави под контрол разпространението на коронавируса. Мерките ще бъдат в сила до 24 януари. Това съобщава Словашкото радио, цитирано от TACC.

В Словакия църквите бяха затворени, ски пистите спряха да работят. От петък хотелите не могат да приемат нови гости, които преди това са могли да се установят само в изключителни случаи, които не включват туристически и развлекателни пътувания, както и гостуващи роднини. Властите забраниха на жителите на страната да си гостуват. Това ограничение се отнася и за членове на едно и също семейство, които не живеят заедно. Премиерът Игор Матович нарече в четвъртък забраната за посещение „най-принципната, тъй като гражданите, когато посещават (приятели и семейство), не спазват настоящите противоепидемични мерки за , което в момента изглежда най-сериозният проблем“. В Словакия броят на смъртните случаи сред заразените с коронавирус нараства и дневният брой на нови инфекции се увеличава. Съществува заплаха, че републиканските болници скоро няма да могат да осигурят хоспитализация на пациенти с тежки форми на заболяването, причинени от вируса.

В Словакия магазините, които не продават стоки от първа необходимост, както и обектите, които предоставят потребителски услуги на населението, са затворени от 19 декември. Въведена е забрана за напускане на жилищни помещения без реална необходимост. Гражданите имат право да посещават само лекари, да напускат домовете си, за да купуват лекарства и храна и да пътуват до работа, само ако не могат да бъдат прехвърлени в дистанционен режим. Разрешени са и индивидуални разходки в района на пребиваване. Жителите на Братислава и град Кошице (на изток от страната) трябва да ги изпълняват само в рамките на града. На 1 октомври бе обявено отново извънредно положение в Словакия, което действа по време на първата вълна от пандемията. То трябваше да приключи на 30 декември, но властите го удължиха с още 40 дни. Задължително е носенето на медицински маски в страната. Нарушителите на санитарните и епидемиологични мерки са изправени пред глоби до 20 000 евро.


Share Follow

Leave A Reply