Новогодишен песимизъм от президентството

Ето, че дойде и този момент от годината, в който българският държавен глава и т. нар. „обединител на нацията“ излиза с обръщение към нея, в което обобщава отминалата година и поставя положителната перспектива за следващата година.

Не ви ли звучи познато? Е, няма как да ви звучи. Настоящият президент на България Румен Радев ще остане в историята със своята запазена марка- крайно песимистичните си новогодишни обръщения. Тази Нова година не направи изключение. В една изключително тежка за България и света година, Радев отново съумя да намери дозата ултра песимизъм, с който да погребе и малкото останало празнично настроение в изстрадалия народ, който с нетърпение и радост чакаше да изпрати тази ужасна година.

Черногледството в речта на Радев, разбира се не отмина и следващата година. Президентът не видя нищо позитивно пред нас като нация, освен, разбира се, предстоящите избори, при които „събудилата се“ според него нация може да направи правилния избор и да ни избави от катастрофалното постапокалиптично състояние, в което се намираме. Или поне, в което Радев се намира и си мисли, че всички са.

снимка: БГНЕС

Като един истински „обединител на нацията“ президента дружно ни води като народ към бездната на депресията със своята реч. И всичко това в година, в която света и ние българите отчайващо се нуждаем от светлината на надеждата и оптимизма, която би крепяла всеки човек дори в най-черните, провалени и мрачни бананови републики, за каквато очевидно Радев мисли родината си.

И днес, ако направим една ретроспекция към новогодишното му обръщение в началото на 2020 г., може би ще се изненадаме, че дори и тежката реалност през отминалата година успява да надхвърли по оптимизъм мрачните и апокалиптични речи на президента.

Цяло чудо е, че от президентството не излязоха с директен празничен текст :“Дондуков“ 1 ви пожелава тъжни празници и мрачна нова година, изпълнена с фалити, корупция и безкрайна пандемия!

Нова година- нов ЕС

С края на годината официално и финално Великобритания напусна Европейския съюз. Последиците от това ще се усещат тепърва през тази година. Въпросът е, за кого ще са по-тежки? За Великобритания, която се отцепи или за Обединена Европа, която остана без един от най-консервативните си членове.

снимка: БГНЕС

При всички случаи Европейският съюз ще поеме по различен път. Един живот без „Брекзит“. Твърде проточилия се и бюрократичен процес по развода с Великобритания до такава степен се беше наслоил в дневния ред на Брюксел, че всякаш се изгуби фокуса върху по-важните неща- развитието и бъдещето на Европа.

снимка: briefingsforbrexit.com

Пандемията и миграцията преди нея също изиграха своите роли в забавеното развитие на ЕС. С ваксините и надеждата за преборване с пандемията идва и надеждата за връщането към основния фокус на ЕС- обединението и интеграцията на най-стария континент по всеки един възможен начин.

 


Share Follow

Leave A Reply