“Абсолютно задължително контрольорите в столичния градски транспорт да продължат да продават билети от 1,60 лв”. Това каза в ефира на БНР председателят на групата на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов, който е и заместник-председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност. „Общественият транспорт има социални функции. На първо място за нас, социалистите, е пътникът, а не разходната част“, изтъкна той и обясни, че Столична община е длъжна да осигури равен достъп до обществен транспорт и най-вече правото на всеки да има възможност да закупи необходимия превозен документ, който той желае. По думите на Паргов така ще се избегнат неприятни ситуации като тази, в който бяха поставени софиянци в началото на годината.

снимка: БГНЕС

Кало
По отношение на тикет системата, която трябваше да заработи в края на 2020 г., той каза, че на следващото заседание на Комисията по транспорт и бившият, и настоящият директор на ЦГМ ще дадат адекватен отговор кое наложи третият метродиаметър да е изключен от заданието“, каза Паргов. Той посочи, че това е причината за забавянето на тикет системата, която ще започне да функционира най-вероятно през месец май.


„Много важен елемент е да се вземе решение дали таксуването ще бъде на километър или за време и кое е по-изгодно. Отговорността е на ЦГМ“, посочи лидерът на БСП – София. „Готова ли е Столична община да ползва такъв тип система? Има ли компетентни служители в ЦГМ и транспортната дирекция, които да се възползват от много опции, които дава тази система – набирането на информация, нейната обработка и взимането на адекватни решения от изпълнителните органи на Общината“, попита председателят на групата на социалистите в СОС, защото тази система генерира много данни. Калоян Паргов припомни, че има Комитет за наблюдение, но той не се е събирал. Според него управляващото мнозинство трябва да отговори защо не се е събирал, ще се събере ли сега, ще се осъвремени ли членският състав на този Комитет по изпълнението и внедряването на системата и ще има ли комитет за управление на тази система, в който да влязат експерти и общински съветници от различни политически сили. „За да може се избегне генерирането на напрежение като сегашното“, аргументира се Паргов.


Share Follow

Leave A Reply