„Много напреднала за одобрение е ваксината на AstraZeneca, от която ще има повече. В най-добрия сценарий до август ще имаме 1,5 милиона ваксинирани“, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия. „Засега количествата, които ЕС е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни проф. Кантарджиев. Работещите в Националния център ще бъдат ваксинирани след една седмица. Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни, че за да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи. Според него за момента страната ни нямала нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно.

Относно изборите проф. Кантарджиев заяви, че е възможно да се проведат. „Когато се спазват правилата, могат да се правят избори – доста държави го направиха в пик на разпространението. Епидемията, разбира се, затруднява нещата по отношение на гласуване на карантинирани“, отбеляза той.

Професорът посочи, че се възмущава от нарушаването на мерките и състоялото се мъжко хоро в Калофер на Йордановден. „Да бяха по 5, по 5 на хорото, социалните мрежи се взривиха от възмутени граждани, защото хората отменят състезания, отменят олимпиади, състезания за милиарди инвестиции”, коментира Кантарджиев. Той призна, че вероятно да се заразиш с коронавирус навън е по-малка, но е категоричен, че прекаленото си е винаги прекалено. „Българите обичаме да се поддаваме на емоции, но ако тези силни и големи мъже изведнъж вдигнат температура и ги заболи гърло, коренно се променят и започват по нощите да се обаждат на познати, за да влязат в болница и да бъдат обгрижени всецяло”, заяви проф. Кантарджиев.


Share Follow

Leave A Reply