Свадата Борисов- Радев. Кой с кого е ортак?

Борисов срещу Радев. Рунд пореден. Изборите наближават, а с тях и противопоставянето и провокациите между двете силни фигури в българската политика. Нека си спомним един факт – говорим за парламентарни, а не за президентски избори. Тогава защо президентът е основната опозиция в държавата, като той дори няма да е част от тези избори?

„Обединителят на нацията“ не само, че е най-активната опозиция на Борисов и управляващата ГЕРБ, но изглежда, че е и катализаторът на последния спор между двамата.

Румен Радев: Логично е Пеевски да подкрепи Борисов за президентските избори, те са ортаци в бизнеса.

снимка: afera.bg

С тези думи започна поредният медиен конфликт между двамата, който по-късно Борисов определи като „махленска свада“. Румен Радев, човекът, който спечели изборите с активната подкрепа на партията на г-н Пеевски ДПС, сега твърди, че ДПС ще подкрепи ГЕРБ, защото Бойко Борисов и Делян Пеевски са ортаци в бизнес.  Ако следваме логиката на президента, излиза, че при предишните парламентарни избори Пеевски и ДПС са били ортаци с БСП или с него, тъй като беше „безпартиен кандидат“.

Бойко Борисов не му остана длъжен в новата им свада. Той заяви, че спорът им вече дори не е вътрешнополитически а по-скоро „вътрешно махленски“.

Аз мога да кажа на президента, че е ортак с Черепа. Какво общо имам с Пеевски, запита Борисов, следвайки логиката на Радев.

снимка: БГНЕС

В крайна сметка кой с кого е ортак няма значение, докато няма реални доказателства. Всичко друго е подхвърляне на думи, което наистина заприличва все повече и повече на махленска свада. А Румен Радев все повече се изживява като лидер на най-голямата опозиционна партия, а не като президент. Сякаш Радев върши работата на Нинова, докато тя се опитва да гаси пожари вътре в партията.

САЩ като никога досега

Холивудските продуценти имат богато въображение и сме гледали безброй атрактивни екшън филми, свързани с бунтове анархия и безразборни престрелки и побоища на тълпи по улиците на САЩ. В мандата на Доналд Тръмп сякаш започнахме да виждаме сюжетите от филми да се превръщат в реалност.

Първо бяха безредиците покрай движението „Black lives matter“, а в началото на тази година станахме свидетели на поредните грозни сцени и то не където и да е, а в сърцето на САЩ – Капитолия във Вашингтон. Прецедент в историята на страната – тълпа от привърженици на Тръмп нахлуха и създадоха тотална анархия в храма на американската демокрация. Зрителите станаха свидетели на сцени като от филм, а 8 протестиращи бяха застреляни от силите за сигурност.

Ако в тази анархистична картинка заменим името САЩ с държава от третия свят и Тръмп с диктатор от третия свят, би изглеждало като нещо очаквано, но ние говорим за световната суперсила. Именно това прави картинката още по-притеснителна. И изглежда, че разслоенията в американското общество са стигнали до своята върхова точка от края на Американската гражданска война насам.

И тук е редно да си зададем няколко въпроса. Как се стигна до такова положение в доскорошния стожер на демокрацията? Ще видим ли различен САЩ утре, който повече прилича на страните, в които се изявяваше като световен полицай, отколкото на себе си? И най-вече реална демокрация ли е САЩ и има ли нужда от промени?

При всички случаи възрастният Байдън е на прага на един от най-тежките президентски мандати в американската история.


Share Follow

Leave A Reply