За периода 2000 – 2019 г. в света са регистрирани над 11 000 екстремни природни явления, в резултат на които са загинали почти 480 000 души. Материалните загуби за този период са достигнали 2,56 трлн. долара. Ръстът на екстремните природни явления е свързан пряко с промените в климата, смятат от екологичната организация „Germanwatch“.


2019 г. ще остане в историята като годината на разрушителните урагани, отбелязват експертите в Индекс на глобалните климатични рискове (KRI), пише „Дойче Веле“. Съгласно рейтинга, през 2019 г. най-уязвими от природните бедствия са били Мозамбик, Зимбабве и Бахамските острови.

снимка: БГНЕС

В първата десетка попадат също Япония, Малави, Афганистан и Индия. Мозамбик, Зимбабве и Малави пострадаха сериозно от тропическия циклон „Идай“, който се превърна в най-разрушителния в западната част на Индийския океан за целия период на наблюдението. В трите държави са загинали повече от 1 100 души, а общите загуби надхвърлят 6 млрд. долара.

снимка: AP

По отношение на дългосрочния индекс, който разглежда последиците от екстремните природни явления през последните 20 години, най-силно са пострадали Пуерто Рико, Мианмар и Хаити. След тях се нареждат Филипините, Мозамбик и Бахамските острови.

 


Share Follow

Leave A Reply