Шестима души отиват на съд за тежкия пътен инцидент край Своге, при който на 25 август 2018 година загинаха 20 души, а други 10 бяха ранени. Сред подсъдимите е шофьорът на автобуса, в който са се намирали пострадалите, и длъжностни лица. Шофьорът Григор Григоров ще отговаря за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата – карал е с по-висока от разрешената скорост, навлязъл е в насрещното платно, а автобусът, шофиран от него, не е преминал задължителен технически преглед.

Експертизите на пътната настилка са показали, че структурата на асфалтовото покритие не отговоря на стандартите. Затова на съд отиват и техническият ръководител, отговарял за ремонтните дейности, ръководителят на фирма, на която са били възложени те, началникът на асфалтовата база, строителният инженер, който е трябвало да осъществява строителен надзор, и директор на дирекция в Пътната агенция.

Материалите по делото са събрани в 277 тома. Разпитани са над 100 свидетели, а за експертизите са били ангажирани 24 вещи лица. 104 души са конституирани като пострадали, сред тях са и наследниците на загиналите. Предстои Софийският окръжен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.


Share Follow

Leave A Reply