Проф. Асен  Балтов е изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от м. февруари 2017г. Преди това е началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница. От 1 април 2019 г. е координатор на Експертния съвет по ортопедия и травматология към МЗ. През месец Юни 2016 г. продобива степен „професор“. Към момента председателства Българската Ортопедо-Травматологична Асоциация, чийто член е от 1997г. Участвал е в 100 международни конгреси и срещи с международно участие. Владее руски, френски и английски.

След колко време ще има достaтъчно ваксини, за да се ваксинира голяма част от населението?

Смятам, че около 2 млн. от населението в България иска да се ваксинира.  До края на месец юли ще бъде напълно възможно да се осъществи.

Според Вас ще успеем ли да достигнем колективен имунитет?

Ще успеем да достигнем колективен иминутет заедно с децата, преболедувалите и ваксинираните, ще достигнем около 4,5 млн. души, които ще бъдат с имунитет. Относно нагласата към ваксините мисля, че постепенно се променя. Все повече хора се ваксинират и се вижда, че няма сериозни странични ефекти. „Фейк“ новините, които писаха, че ще ни чипират, че ще умрем, че имало много странични ефекти,  вижда се, че това не работи и реално хората все повече искат да се ваксинират.

Трябва ли да се ваксинират преболедувалите – има разногласия сред лекарите по този въпрос? Колко време е имунитетът от ваксината и на какъв период от време ще трябва да се ваксинираме?

Според мен трябва, но много е важно да се види какво е нивото на антителата в тялото т.е. ако нивото е много високо трябва да се изчака и да се ваксинират във второто шестмесчиемесечие. Другото, което все още не е ясно, дали ще имаме нужда от две дози или от една, която да е поддържащата доза, така наречената бустерна доза. Относно периода на ваксиниране много зависи от това дали ще изчезне вирусът. Може би ще трябва да се ваксинираме веднъж годишно, но още никой не може да каже със сигурност, защото още не знаем след колко време имаме изграден имунитет дали ще е ваксинационен имунитет,  дали ще е придобит, вследствие на преболедуване, все още никой не знае. За сега се знае, че до 8 месеца имунитетът се задържа, но чакаме да видим дали ще е повече от година.

Какво мислите за ваксината на „АстраЗенека“. Появиха се предубеждения, че тя не е ефективна дори има информация за Германия, която отказва да ваксинира възрастните хора с тази ваксина. България как ще процедира в случая?

Още няма решение на нашия ваксинационен щаб, както и на министерството на здравеопазването дали ще се ваксинират само хора под 65 годишна възраст или ще се ваксинира масово, защото тя беше предвидена за масова ваксинация с помощта на общопрактикуващите лекари, тъй като логистично тя е най-лесна за съхранение и употреба. Но ще видим допълнителните изследвания, които ще излезнат от Съединените американси щати, свързани с групата над 65-годишна възраст, която е лекувана с тази ваксина и са правени клинични проучвания и в края на този месец ще бъде ясно. Очакваме доставка на ваксини на „АстраЗенека“ в края на месеца, така че ще започне ваксинация с тях след 20 февруари. До тогава се очаква да излезе проучването, което да даде яснота дали могат да се ваксинират по-възратни хора или само тези под 65- годишна възраст.

Коронавирусът уби ли грипа?

Не коронавирусът, а спазването на мерките убиха грипа. Дистанцията, дезинфекцията и носенето на маски уби грипа. Мерките не разрешиха да се разпространява, защото и той е въздушно-капкова инфекция, и той се предава чрез ареозол, но тъй като ние спазваме мерките и упяхме да задържим ниски нива точно сега, когато е сезонът на грипа, т.е нямаме разнасяне от уста на уста на тези аерозоли, които са натоварени с вирусните частици на грипа и затова реално няма грип в България.

Какво очаквате да се случаи с епидемията предвид, че британският щам е в България?

Всеки ден имаме нови случаи на тази вариация на вируса, но все още не може да се каже, че той превалира предишния вариант, които беше в България. Продължават да се правят изследвания в Националаната референта лабиратория. Това което трябва да се знае за него е, че е много по-лесно разпростарним, могат да се увеличат броят на постъпващите в болница за лечение.

В такъв случай според вас мерките как ще се отразят?

Това е проблемът, който чакаме да видим в следващите две седмици какво ще стане. Това разхлабване на мерките, което допълнително се направи с включване на групи от по-високите класове, както с пускането на фитнеси и молове, макар и с намален капацитет, неминуемо ще се повиши броя на заразените. Ние знаем, че лечебните заведения имат определен капацитет за прием на Ковид болни, надяваме се да не го превишим. В моловете могат да се носят маски, дори и да влизате в магазина пак сте с маска, спазва се дистанция, има дезинфектанти, докато при ходененто в ресторант няма как да се сложи  маска, няма как да се предпазваме и да се спазва достатъно дистанция. Още повече като започнат да се събират и големи компании неминуимо рискът от заразяване ще се повиши, но всичко това е наше виждане. Знаете за тази тексаската скала, там ресторантьорите са седмо ниво на опасност, но когато се говори вече за близък контакт от много хора отива на девето ниво на опасност, което е ходене на бар, на нощни заведения и дискотеки. Ресторантьорите може да ми се разсърдят, но когато има на една маса повече от четири човека, които консумират храна и алкохол повече от един час,  рискът от разпространение на заразата се увеличава многократно.

Преди няколко дни обявихте за електронното медицинско досие, системата достъпна ли е в момента, могат ли хората да се регистрират и как става това?

Още е рано, тя ще тръгне да работи в края февруари. В момента продължава с втора и трета фаза и мисля че ще има решение тези групи да вървят максимално бързо . Така че до края на февруари да приключим с тях и след това от началото на март да започнем с електронното записване на желаещите да бъдат ваксинирани.  Не само личните лекари ще могат да вакинират, ние предложихме да отворим ваксинационни кабинети и мобилни изнесени ваксинационни групи, които да ваксинарат дадено предприятие или старчески дом и там където има нужда, но все още се чака решение за създаването им. Така че ние сме се подготвили, имаме хора, които да извършат тази дейсност и всичко е въпрос на организация. Когато тръгне елкетронната платформа там ще могат да се записват всички хора независимо от това дали са здравноосигурени или не.


Share Follow

Leave A Reply