Правителството на Словакия ясно и недвусмислено заявява подкрепата си за влизането в ЕС на Република Северна Македония, а тази подкрепа е особено важна за нас в тези сложни моменти, когато ЕС не можа да постигне консенсус за нашия напредък. Това заяви днес на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи след среща с министъра на външните работи на Словакия Иван Корчок, който е на работно посещение в страната, съобщава „Слободен печат“. Османи посочи, че ясно изразената подкрепа за Република Северна Македония в този момент представлява „знак за оптимизъм не само сред политиците, но и за администрацията и всички прогресивни сили в страната“.

„Подкрепата от Словакия е ясна, недвусмислена и принципна. Северна Македония заслужи начало на преговори, за което има решение, прието с консенсус през март миналата година. Мога да се съглася, че не трябва да внасяме в ЕС неразбирателства, но в същото време обективно е впечатлението, което се създава и сред нас, и сред останалите страни в региона, че процесът на интеграция става непредвидим, неясен и е един вид подвижна цел, която не награждава според постигнатото, а според актуалните политически обстоятелства“, каза Османи.

Той информира, че правителството е приело предложение за откриване на посолство на Република Северна Македония в Братислава, не само като символика, а като същински принос за засилване на двустранното приятелство.


Share Follow

Leave A Reply