От 06:00 ч. на 17 февруари 2021 г., сряда, всички граждани, които пристигат в Словакия, без значение, от коя държава идват, трябва да останат в 14-дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение. Най-рано на осмия ден от влизането ще могат да си направят PCR тест и ако резултатът е отрицателен, карантината ще приключи. По информация на посолството ни в Братислава всички граждани, които влизат в Словакия, са длъжни също така да се регистрират: При влизане по суша – на адрес http://korona.gov.sk/ehranica – най-късно при самото пристигане на територията на Словашката република; при влизане по въздух трябва да се попълни електронен формуляр.

снимка: pixabay

Списъкът с по-малко рисковите държави и възможността за преминаване на границата с направен до 72 часа преди пристигането PCR тест отпадат. Гражданите, които през последните 14 дни са посещавали страните от ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Великобритания:

  • са длъжни да останат в карантина;
  • най-рано на 8-ия ден от изолацията могат да си направят PCR тест;
  • в случай на отрицателен резултат от теста, изолацията приключва;
  • ако не си направят теста и изолацията премине без симптоми, след 14 дни карантината приключва.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Посетилите държави, различни от горепосочените през последните 14 дни:

  • са длъжни да се изолират;
  • карантината им не може да приключи без PCR тест;
  • тестът може да бъде направен най-рано на 8-ия ден от изолацията.

Деца под 10-годишна възраст трябва да бъдат тествани само, ако лекуващият лекар реши. Тяхната изолация приключва едновременно с тази, на останалите членове на общото домакинство.Всеки е длъжен да информира своя лекар, че е под карантина. Ако в Словакия гражданинът няма свой лекуващ лекар, трябва  да информира съответния областен лекар. Изключения от карантината се отнасят за:  Работници в съседни държави, студенти, болногледачи, обработващи земя в съседна държава,  заетите в културния сектор, в средствата за масова информация и други подобни;


Share Follow

Leave A Reply