Напрежение в парламента тази сутрин. Причината е трагичният инцидент със смъртта на 16-годишното дете, което умря след токов удар на шахта върху тротоар в София. БСП настоя, че това е поредният случай, който показва безобразното управление на държавата. И настояха премиерът Бойко Борисов и кметът на столицата Йорданка Фандъкова да дойдат в зала. Искането бе направено от депутата от левицата Георги Свиленски. Той влезе в спор с председателя на парламента Цвета Караянчева по коя точка от правилника може да бъде направено такова искане. Караянчева коментира, че очевидно предизборната кампания е започнала. Тя настоя, че не може да се раздават присъди, преди да е приключила проверката по въпросния казус.

снимка: БГНЕС

Остро реагира депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по културата Вежди Рашидов. Той разкритикува БСП, че се възползват от трагедията, за да правят политика. От БСП пък се заядоха, че като се чуе в пленарната зала името на Борисов, председателят на парламента изключва веднага микрофоните. „Изключих микрофоните на колегите от БСП, защото четири пъти се изказахте по една и съща тема. Успокойте се“, аргументира се Караянчева. „Моля да не правите внушения от парламентарната трубуна. Всяко нещо си има мярка“, отбеляза още тя. „Един час използвате темата за политически пиар“, възмути се Караянчева. От БСП накрая поискаха 30-минутна почивка.

снимка: 19min.bg

Председателят на парламента първоначално отказа да се гласува тази поискана от левицата процедура с мотив да внесат това искане писмено, но след час размяна на реплики все пак подложи на гласуване искането им и то беше отхвърлено. По-късно по време на заседанието на парламента в декларация от парламентарната трибуна БСП поиска оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова заради смъртта на 16-годишното момче. Мотивите им бяха, че тя трябва да понесе политическа отговорност, са защото смятат, че случилото се е резултат от корупцията, която е довела до незаконни павилиони и оголен кабел до тях.


Share Follow

Leave A Reply