„Томислав Дончев няма как да организира изборите, тъй като той ще бъде в кандидат-депутатските листи“. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в интервю за предаването „Лице в лице“ по БТВ. „Спекулация е, че Марияна Николова ще отговаря за изборите, поради неразбирателство между Борисов и Томислав Дончев. Така или иначе ще се наложи Томислав Дончев да бъде участник в изборния процес. Няма как той да организира изборите и това наложи избирането на друг отговорник от правителството за провеждането на изборния процес. Най-вероятно той ще бъде в кандидат-депутатските листи“, обясни тя. Дариткова подчерта, че за първи път има пълен мандат, който предвижда правителството да продължи да работи до избирането на ново правителство. Относно това, че премиерът не е бил изслушван в Народното събрание от година, тя каза, че темите, по които опозицията иска да види Борисов в парламента, са такива, на които той не може да отговаря. „Беше чиста политическа употреба на една изключително трагична ситуация искането господин Борисов да дойде да дава обяснения за нещастния инцидент, който доведе до гибелта на едно дете.

снимка: БГНЕС

„Това в никакъв случай не може да бъде искане за изслушване на премиер на страната. Затова и опозицията да носи своята отговорност. Тяхното поведение в този парламент от една страна сочеше непрекъснато неглижиране на истинския парламентаризъм, защото те през повечето време бойкотираха или поставяха искания, които са в разрез с парламентарния правилник“, добави тя.

снимка: БГНЕС

„COVID-кризата трябваше да бъде посочена като най-голямото предизвикателство за това управление. Предизвикателство, което според нас е свързано и с това, което се случи миналата година, защото на фона на COVID-кризата и един значителен за нас успех и изпълнение на предизборните ни ангажименти като влизането на България в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз, се случиха протести, които наистина изразиха недоволство към част от действията ни. Ние сме достатъчно самокритични и винаги сме се вслушвали в гласа на обществото и това наистина беше сериозно изпитание“, каза още Дариткова.

„Подготвяйки своите листи разчитаме от една страна на хора, които са с обществено признание, но от друга страна са добри професионалисти. Но подготовката на всяка една законодателна инициатива може да привлича и външни експерти. Това се случва, това ще бъде факт. По конкретни теми са привличани юристи, които да подпомогнат законодателната дейност. В същото време ние водехме и една непрекъсната битка с президентството в хода на тази война, защото толкова често президентство вето при нито един друг мандат на президент и правителство не се е случвало. Повечето от тях са преодолени от парламента. Тоест ние сме имали своите правни аргументи и експерти, за да може да потвърдим законодателните действия“, каза още тя.


Share Follow

Leave A Reply