„Изказвам дълбоките си съболезнования като майка, човек и кмет на близките на семейството. Трагичен инцидент, но и тежко престъпление е това, което се случи в неделя, така се възприема съвсем основателно от всички. От проверката, която назначих и приключи, всички документи бяха изпратени веднага в прокуратурата. От първия ден различните институции започнаха да се дистанцират. Неслучайно излязох да говоря едва вчера, след като проверката беше завършена. За съжаление, за свързвани без да имат удостоверение за поставяне. Това означава, че е подавано напрежение на обекти, за което никой не е видял проекти за свързване. Това означава, че няма как да се гарантира, че това свързване ще бъде както трябва. Кабелът е поставен престъпно и абсолютно незаконно“, заяви Фандъкова.

снимка: БГНЕС

По думите ѝ това е кабел за въздушно преминаване. „Отговорността на институциите е ясна по отношение на контрола, разрешителните и документите. Контролът за преместваемите обекти е вменен на главните архитекти. Обявих, че главният архитект на София към всички кметове е изпращал многократно напомнителни писма за незаконните обекти. За съжаление, много голяма част от обектите в София все още не са премахнати. Има и райони, които са свършили своята работа. За конкретния павилион има започната процедура още през 2018 г. за премахване от район „Триадица“. За съжаление, тази процедура е зациклила след това“, обясни кметът. Според нея това категорично е престъпление, защото има загинало невинно дете. „Престъпленията се установяват от компетентните органи. Административните нарушения ги установихме и ги назовах. ЧЕЗ се отрекоха от своята отговорност. Подаването на напрежението всички хора знаят, че е опасно и затова, когато се въвеждат сгради в експлоатация, не може да се въведе сградата в експлоатация. Само че ЧЕЗ са подали захранване с една служебна бележка, която няма никаква стойност. В техния договор е записано, че не може да се подава напрежение, ако обектът не е въведен в експлоатация. Собственикът на обекта или хора, които е наел, е прокарал кабела“, уточни Фандъкова и подчерта, че отговорностите са много конкретни.

снимка: БГНЕС

„Договорът за присъединяване е подписан от служител на ЧЕЗ. За подаването на напрежението отговорността определено е на ЧЕЗ. Факт е, че 2018 г. е започната процедура за премахване, но е и факт, че тя не е завършена. Апелирам, че този въпрос не бива да се политизира. Това няма значение кметът дали е от ГЕРБ, БСП, „Демократична България“. Моята отговорност е да изнеса фактите и обстоятелствата. Всеки кмет носи отговорност за работата на администрацията. От коя политическа сила сме в момента, няма значение“, каза още Йорданка Фандъкова.


Share Follow

Leave A Reply