Начало на масовата ваксинация у нас. След заповед на министър-председателя Бойко Борисов в цялата страна, наред с първите 4 фази от имунизационния план, могат да се ваксинират и всички желаещи, които не попадат в определените групи.За целта са разкрити специални ваксинационни пунктове, а в болниците трябва да са осигурени зелени коридори за хората, които желаят да си поставят ваксина.Над 57 000 дози от ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19 пристигнаха у нас снощи. Те са разпределени към РЗИ-тата в страната. Това е третата доставка от препарата, а четвъртата фаза на ваксинация вече е в ход. Пунктовете в „Пирогов” започнаха работа в 8:30. Още тогава пред тях вече имаше опашки от чакащи. „Смятам, че е редно да се ваксинираме”, каза една от тях – Антоанета Сеферова.

„Ваксината е причина да считаме, че животът ни ще стане по-нормален. Изненадан съм, че има хора, които мислят обратното”, коментира Пламен Зехиров.Ваксинирането става без предварително записване. „До вчера предварително ни изпращаха списъци от РЗИ, които прозвънявахме. Всички, които желаят да бъдат ваксинирани, се редят на опашката”, заяви д-р Диана Димитрова – ръководител на Мултипрофилно спешно отделение в „Пирогов”.

снимка: БГНЕС

Организацията не премина и без критики. „От 45 минути чакам, опашката не е мръднала, тъй като двама доктори захранват петте сестри, които трябва да извършат ваксинацията”, каза Димитър Димитров.От „Пирогов” уверяват, че има препарати за всички и няма да връщат желаещите. Ваксинирането става след преглед от специалист.„Няма възможност да свършат ваксините. Единственото предупреждение е да не са били в контакт с болни от коронавирус. Ако са били контактни трябва да изчакат”, обяснява д-р Диана Димитрова. Пред репортери директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов поясни, че в момента не могат да се записват часове. „Хората ще могат да бъдат записани тогава, когато има много места, където да се прави такава ваксинация”, каза той.

снимка: БГНЕС

„Премиерът нареди от петък да бъдат отворени „зелени“ коридори, за да може в петък, събота и неделя да се възползват желаещите за ваксинация. Днес се ваксинират най-вече хора в четвърта фаза, техните придружители и тези, които са пожелали да дойдат. Опитваме се да го правим максимално бързо”, допълни Балтов.“Утре пак ще има 5 пункта за имунизация. Нека хората да бъдат търпеливи, всички желаещи ще бъдат ваксинирани“, каза той.Петте пункта на „Пирогов” ще работят до 17:30 часа. За хронично болните е необходима епикриза. Лична карта и бланка за информирано съгласие са необходими за всички, като бланката се попълва на място.

снимка: БГНЕС

Според директора на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова, трябва да има по-широка кампания по ваксиниране, а не затягане на мерките. „Всички ваксини осигуряват защита срещу британския щам. И Pfizer, и AstraZeneca, и Moderna нямат висока защита срещу южно-африканския щам. Но заради технологията, по която се произвеждат тези ваксини, ще бъдат много бързо актуализирани”, каза тя. За масова имунизация отново призова и министър-председателя. „Ето, видяхте – вчера малко като им се накарах завършихме с 14 000 ваксинирани на ден. Това ни е спасението – мощна армия от преболедували, с антитела и мощна армия от ваксинирани. И тогава всичките тези неща ще бъдат още по-добри”, заяви той. Според премиера всеки ден трябва да се ваксинират минимум 10 хиляди души. Голям интерес за поставяне на ваксини има и в Бургас. От 7 сутринта желаещи да получат доза от препаратите чакаха на опашка пред кабинетите. В Кюстендил – една от областите с най-голяма заболеваемост у нас, началото на масовата ваксинацията не протича с особено високо темпо.


Share Follow

Leave A Reply