Темата за политическата амнезия, която мори българския народ десетилетия наред като чумна епидемия без лек, става все по-актуална с наближаването на парламентарните избори. Те ще са поредният тест за нас като избиратели, за да разберем дали сме се преборили с тази амнезия, или отново се връзваме на същите номера на старите политически муцуни.

Амнезията обаче е силно изразена и при политиците, с тази разлика, че при тях е съзнателна. И е редно, преди да отидем пред избирателните урни на 4-ти април, да си припомним хронологично всички безпринципни коалиции:

снимка: БГНЕС

Тройната коалиция – БСП, НДСВ, ДПС

Майката на всички безпринципни коалиции в България, противоречаща на всякаква логика и принципи. Партията на бившия български цар Симеон II години наред твърдеше, че няма да се коалира с БСП – виновниците за премахването на монархията, изгонването на Симеон II и семейството му от България, обругаването и гаврата с гроба на обичания от всички цар Борис III.  За Симеон Сакскобургготски това бе коалиция с най-големия му семеен враг, който е променил живота и съдбата му.

снимка: БГНЕС

Подобна е ситуацията и с ДПС. Партията, която уж защитава интересите на българските турци и е създадена на база на страховете от втори „Възродителен процес“, се коалира с виновниците за възродителния процес – БСП. Партията столетница, която през 80-те инициира една от най-скандалните си политики да изселва, прекръства и преименува българските граждани с мюсюлмански имена и религия.

Тази Тройна коалиция се превърна в една откровенна гавра, както с царската фамилия и българските монархисти и репресирани след 9-и септември, така и с всички граждани, репресирани от Възродителния процес.

Пламен Орешарски и Сергей Станишев
снимка: БГНЕС

Тройна коалиция 2 – БСП, ДПС, АТАКА

Продължение на безпринципната коалиция между партията на репресираните от комунистическия режим и партията, която ги е репресирала БСП. Очевидно личните икономически интереси са надделели пред принципите. Най-скандалното в тази коалиция обаче е т. нар. „златен пръст“ на Волен Сидеров. Единият глас, необходим за съставянето на кабинета „Орешарски“ дойде именно от крайния националист Волен Сидеров и партията му АТАКА.

снимка: sofiaphotoagency

Партията, която обвинява за всички беди в България ДПС и българските турци, изведнъж подкрепя създаването на правителство с участието на ДПС. Скандално е също и мълчаливото съгласие със ситуацията от страна на либералната партия ДПС, които се намърдаха във власта с подкрепата на ултранационалисти.

Коалиция ГЕРБ, Реформаторски блок (Демократична България), АБВ

Едни от най-големите опоненти на Бойко Борисов и ГЕРБ – т.нар. градска десница, която мени името си редовно, през 2014 г. подкрепи именно коалиция с ГЕРБ. Те буквално се завъртяха на 180 градуса след края на изборите, а настоящият лидер на „Да, България“ стана правосъден министър от квотата на ПП ГЕРБ в кабинета „Борисов II“.

снимка: БГНЕС

Лявата партия на президента Първанов, отцепник от БСП, също подкрепи дясното правителство, в замяна на поста на социален министър. Георги Първанов като президент, избран от БСП, винаги е бил остър противник на Борисов и ГЕРБ, но по един много по-деликатен и прилягащ на титлата „обединител на нацията“ начин от настоящия президент, издигнат от БСП. Въпреки това участието му във коалиция с Борисов противоречи на заявките им по време на изборите.

снимка: БГНЕС

Предизборна коалиция „Обединени патриоти“- ВМРО, НФСБ, АТАКА

В името на по-добро представяне на изборите, патриотичните формации ВМРО, НФСБ и АТАКА се обединиха. Комбинацията между ВМРО и НФСБ изглежда логична, но включването на АТАКА е повече от скандално. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов има дълга история на скандали с Волен Сидеров, което изведнъж бе загърбено през 2017 г.

Днешното обединение НФСБ-ВОЛЯ е само продължение на безпринципните патриотични коалиции.

снимка: БГНЕС

Обединение за балотаж на местните избори в София между БСП, Мая Манолова и „Демократична България“

Едно от последните най-скандални обединения бе на местните избори в София през 2019 г. Тогава до балотаж достигнаха Мая Манолова и Йорданка Фандъкова. Логично е БСП да подкрепи бившия си партиен член, въпреки че бе назначена за омбудсман от Бойко Борисов, но повече от нелогично е „Демократична България“ да я подкрепи.

Градската десница твърди, че е наследник на старото СДС и идеите за антикомунизъм и демокрация, а в същия момент се обединява със социалистическата партия БСП, член на ПЕС, срещу кандидата на ГЕРБ, които са член на Европейската народна партия. Тази неписана коалиция продължи и по време на портестите от 2020 г., а единият лидер на десницата ген. Атанасов загатна в интервю, че е възможно този безпринципен съюз да продължи и след изборите.

На фона на всичко това сме напът да добавим още нови графи в хронологията на безпринципните коалиции. Индикациите един месец преди изборите са, че сме на път да станем свидетели на нови върхове в политическото лицемерие. От нас зависи да помним и да мислим преди да гласуваме.


Share Follow