Безпринципните коалиции продължават

През годините на демокрация се нагледахме на не един случай на безпринципни политически коалиции. Като се започне от Тройната коалиця като първата подобна, та се стигне до последните избори и подкрепата на „Демократична България“ за Мая Манолова и БСП. Днес сме на прага на нови и изключително важни избори, които по всичко личи, че отново ще ни предоставят по много от същото.

Безпринципните коалиции продължават с пълна сила, а неприятните изненади за избирателите тепърва предстоят. Само месец преди изборите вече имаме нови попълнения към негативната статистика:

Коалиция ВОЛЯ-НФСБ, които буквално до преди месец се обиждаха в парламента. Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки дори си позволи да нарече тогавашните коалиционни партньори ВМРО и НФСБ „политически проститутки“. Всичко е забравено в името на властта.

От нафталина излезе и бившият кмет на София и СДС-ар Стефан Софиянски. Очевидно, решил да се излага на стари години, вместо да си гледа пенсията и да запази своето достойнство, той реши да се коалира с партията на българските комунисти. Да, точно така. Отявленият антикомунист, един от символите на старото СДС и борбата за демокрация, сега стигна дотам да се коалира с комунисти, които дори от БСП не ги искат.

Стефан Софиянски
снимка: БГНЕС

Истинският екшън и излагане обаче ще бъде след изборите, когато ще видим кой с кого ще се коалира и кой всъщност ни е лъгал над месец за своите принципи. Такива със сигурност ще има, защото всеки категорично отрича коалиции в момента.

Точно поради тази причина темата за политическата амнезия, която мори българския народ десетилетия наред като чумна епидемия без лек, става все по-актуална с наближаването на парламентарните избори. Те ще са поредният тест за нас като избиратели, за да разберем дали сме се преборили с тази амнезия, или отново се връзваме на същите номера на старите политически муцуни.

Свършиха ваксините. Нали нямаше желаещи?

България достигна рекордни нива на ваксиниране, дни след отпускането на зелените коридори за свободна ваксинация. Това доведе до бързо изчерпване на ресурсите от ваксини. От своя страна производителите така и не съумяха да изпълнят ангажиментите си и се получи ситуация, в която търсенето на ваксини стана по-голямо от доставените до момента.

Всичко това се случва само месец след като българите масово заклеймяваха, анатемосваха и хулиха ваксините като нещо вредно, конспиративно и опасно. Масово хората не желаеха да се ваксинират.

Очевидно една от по-негативните особености на българина е именно първоначалното отричане и недоверието във всичко ново. Казано по-просто, по нашенски, българина го е страх „да не се мине“. Та нека първо другите да се ваксинират, да видим как е. Е, ваксинираха се другите, видяхме, че не им порасна трето око, нямат чип, живи са и нищо им няма. Та сега народът се юрна на ваксините.

снимка: БГНЕС

Въпреки временното спиране на зелените коридори, интересът към ваксините със сигурност ще расте още повече, а опашките няма да намалеят скоро. Социолозите вече виждат покачване в процента на желаещите за ваксини, а той непременно ще се покачва още повече. Зелените паспорти за свободно пътуване ще накарат още повече хора да преосмислят отрицанието на ваксините и в крайна сметка може и да се преборим с коварната болест през тази година.

Джо Байдън в атака

Само месец след всъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън наистина върна САЩ по стария им път. За съжаление този път не е толкова добър за света.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Изненадващо, САЩ нанесе удари по ирански бази на територията на Сирия. Сирийската война, която бе напът да приключи и тлееше в Близкия изток, сега рискува да се възобнови с пълна сила заради новата администрация в Белия дом.

Снимка: БГНЕС

Оплюваният от голяма част от медиите и американците Доналд Тръмп направи така, че САЩ да се отдръпнат от конфликтните точки и да се въздържат от нови военни кампании. Може би неговия мандат тепърва ще бъде оценяван, особено ако американците станат причината за нов въоръжен конфликт под администрацията на Байдън.


Share Follow

Leave A Reply