„Ако друга партия ме беше поканила, щях да приема. Животът ми е към края, време е да опитам малко от политиката”. Това заяви в ефира на Nova футболната легенда Димитър Пенев относно решението му да участва в изборите.„Доста години минаха. Следил съм и политика, и спорт. Виждам, че младежта изостава по отношение на физкултурата. Това е една от причините да вляза в политиката, за да се променят нещата.

Получи се леко „земетресение” между собственици на клубове заради решението ми. Питаха ме защо влизам в листите на ВОЛЯ и НФСБ. Другите партии винаги или ни прескачаха, или ни забравяха”, поясни той.Пенев е вторият представител от футболните среди в екипа на Веселин Марешки. Вчера бе потвърдено и включването на Петър Жеков, първата „Златна обувка“ на България.„Не съм се притеснявал да застана зад Марешки. Преди дни се срещнахме с хората му“, поясни Димитър Пенев.

Една от изненадите на вота! Две футболни легенди се оказаха в една листа.  Бившият футболист на ЦСКА Христо Марашлиев и бившия му съперник на терена  Емил Велев – Кокала  са част от гражданската квота на БСП. Пред NOVA те споделиха, че ги обединяват идеите и общата кауза.„Обадиха ми се от ръководството на БСП. Много бързо приех идеята, тъй като видях социалната им програма, която е само за хората. Впечатли ме това, че искат да направят много промени – преизчисляване на пенсиите, облекчаване на млади семейства за второ и трето дете, болниците да не са търговски дружества”, разказа Емил Велев.

„Представляваме значителна част от българското общество, припознали са в нас хора, чиито идеи можем да представим. Избрах БСП заради платформата им, насочена към младите хора. Държавата абдикира от училищния спорт. Младите хора в най-ранна възраст нямат възможност да избират какво да спортуват. Ако вляза в парламента ще задам въпроса защо това не работи. Относно ЦСКА също има много въпроси”, обясни Христо Марашлиев. От левицата са дали уверение, че ще се търси решение за въпросите, които спортистите са задали. Легендите са убедени, че могат да дадат предложения как да бъдат решени някои от поставените проблеми. За тях е важно да се действа експертно, а не политически. Те застават зад идеята и Нинова да стане премиер на страната. Определят я като уравновесен и премерен човек.

снимка: viasport

„Спортът го няма в училищата. Едно време имаше състезания между училищата. Откриха се зали на много нелепи места. Трябва една координация и самите деца се заразяват. Когато едно дете види, че друго е по-развито от него, то ще иска да го настигне. Трябва да минем през аматьорския спорт, за да стигнем до високото равнище. Но целият спорт загива”, смята Велев.„Хвърлят се едни пари за спорт, но те не са ефективни. Затова българският спорт страда, нямам успехи в почти всички нива, защото я няма основата. Там, където хората трябва да палят огъня и желанието да спортуват, това липсва”, допълни Марашлиев.Футболистите споделиха, че помежду им винаги е имало уважение заради кариерата им на терена.


Share Follow

Leave A Reply