„През 2020 г. са разкрити над 2300 престъпления, обвиняеми са 1200 лица“. Това каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева по време на пресконференция за представяне на акценти от работата на Прокуратурата и Министерството на вътрешните работи през 2020 г., „С цел онагледяване на постигнатите резултати сме подготвили презентация. С категоричност се затвърждава тенденцията за намаляване на престъпността, въпреки трудната 2020 г.

снимка: БГНЕС

Бяхме изправени пред предизвикателството да работим в условията на пандемия. Благодарение на взаимодействието между институциите постигнахме спад на престъпността, с което да гарантираме спокойствието на гражданите“, заяви Милева. „В началото на мандата си главният прокурор Иван Гешев постави като основен приоритет борбата с битовата престъпност. През 2020 г. са извършени 1249 специализирани операции в 3090 населени места. В резултат бяха разкрити над 2300 престъпления, обвиняеми са 1200 лица“, каза още тя.

снимка: МВР

„Приоритет на Прокуратурата и МВР през изминалата година беше и ще продължи да бъде противодействието с телефонните измама. Жертвите на телефони измами са най-уязвимите хора от обществото – възрастните хора и децата. В борбата взеха участие – КПКОНПИ, ДНСК, НАП, мобилните оператори и др. „Телефонните измами през 2020 г. отбелязват спад от 77%. Мобилните оператори са отчели 29 049 позвънявания с цел телефонни измами спрямо 222 605 позвънявания за 2019-та година. Има градове, в които през миналата година не са извършени никакви телефонни измами или е регистрирана само една срещу повече от десет в предходната година“. Акцент в изявленията на говорителя на главния прокурор и главния секретар на МВР бяха и други действия на държавните институции по опазване обществения интерес, борбата с икономически престъпления, корупцията и др.

В резултат на проверки, назначени от Върховната административна прокуратура (ВАП), през изминалата година са установени 1426 незаконни сметища, от които са почистени 370. Открити са 440 замърсявания,  почистени са 122. По време на проверките са иззети 307 985 тона пестициди с изтекъл срок на годност. Говорителят на главния прокурор отбеляза и приноса в тази насока на Националната следствена служба (НСлС) , която през 2020 г. е водила  разследвания за незаконосъобразно управление и съхранение на опасни отпадъци. Образувани са 15 досъдебни производства за нерегламентираното им управление, заяви Сийка Милева

снимка: БГНЕС

 

В резултат на дейността на НСлС са образувани и 279 досъдебни производства за финансови и данъчни престъпления, вследствие на които са предотвратени щети за над 320 милиона лева.По искане на прокуратурата, само през изминалата година Комисията за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е обезпечила активи в размер на 189 484 331,87 лв., а в периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2020 г. общо обезпеченото имущество възлиза на близо 2,5 млрд. лв.Прокуратурата показа и силна ангажираност в защита на свободата на словото в България. Разкрити, задържани и предадени на съд са извършителите на бруталното нападение над журналиста Слави Ангелов, който бе пребит в центъра на София. Постигната бе и осъдителна присъда спрямо подсъдим за хулиганство, опитал да попречи на работата на друг журналист – Полина Паунова.

Тя отчете, че в резултат на ефективната координация между институциите е постигнат около 77% спад на телефонните измами. „Ако през 2018 г. телефонните измами са били 1200, през 2019 г. стават 560, а през 2020 г. са 129 случая. Сумата придобита от престъпната дейност през 2018 г, е над 8,4 млн. лв., през 2019 г. намалява до около 3,8 млн. лв., през 2020 г. спада значително до около 520 хил. лв.“, допълни Сийка Милева„През последните 2 години се неотрализираха няколко престъпни групи, извършващи телефонни измами в град Ветово, Горан Оряховица, Левски и Павликени. Можем да се похвалим с осъдителни присъди, възстановени са част и от придобитите по престъпен начин пари. Когато държавата демонстрира воля, извършителите на телефонни измами са принудени да прекратят дейността си или да я изнесат в чужбина, но и там ще бъдат преследвани. Пример е проведената ни съвместна операция в Букурещ през изминалата година“, коментира още тя.


Share Follow

Leave A Reply