Историческа среща през втория ден от посещението на папа Франциск в Ирак. В Наджаф папата разговаря с великия аятолах Али Систани. Разговорът беше от частен характер и продължи около 45 минути. Тази първа среща между глава на Римокатолическата църква и толкова високопоставен шиитски духовник е определяна като историческо събитие и тълкувана като призив за мирно съжителство между хората от различни вероизповедания в Ирак. Като символ на мира на прага на скромния дом на аятолаха бяха пуснати да излетят бели гълъби. 90-годишният Систани рядко участва в срещи, но е една от една от най-влиятелните фигури на шиитския ислям в Ирак и света.

снимка: БГНЕС

Следващата спирка през днешния ден от посещението на папа Франциск в Ирак беше древният град Ур, където според Библията се е родил Авраам. „Няма съмнение, че измерението на тази среща и това посещение е голямо. То е връщане към морала и духовните каузи, споделяни от всички хора, независимо дали са религиозни или не“, заяви представителят на шиитската общност Мехди ал Насри. След завръщането си в Багдад днес папата ще отслужи меса в катедралата „Свети Йосиф“.

снимка: БГНЕС

При пристигането си Светият отец заяви, че се чувствал длъжен да посети страната, която страда от войни и терористични нападения години наред. Той призива за край на насилието и на религиозните конфликти. Това е първо чуждестранно посещение на Франциск от началото на пандемията. Заради противоепидемични съображения – събитията с участието на папата са ограничени за широката общественост заради опасения от масово събиране на хора. Самият Франциск вече е ваксиниран с 2 дози от препарата на „Пфайзер/Бионтех“.


Share Follow

Leave A Reply