„Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова се взе решение за спиране на плановите операции и прием“, заяви пред бТВ заместник-директорът по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохурургия в „Пирогов“ проф. Николай Габровски. По думите му втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден – за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Той обясни, че в момента 90% от новозаразените са с британския вариант на COVID-19. „В „Пирогов“ малко повече от половината от COVID-леглата са заети. Опитът ни показва, че веднъж тръгнали случаите – ескалацията е относително бърза. Британският щам преобладава, преди няколко месеца имаше отделни случаи, в момента над 90% от случаите са с този британски щам – той се разпространява по-активно“, каза проф. Габровски.

Попитан защо на този фон мерките у нас бяха разхлабени, той отговори, че рестрикциите отпадат постепенно и в области, където хората „имат какво да правят“. Проф. Габровски обясни, че е въпрос на личен избор дали някой ще отиде на заведение или в търговски център. „Животът трябва да продължи. Отдавна говорим, че всички страдаме от тази изолация. В момента се търси баланс между тези мерки и един относително нормален живот. Моят призив е все пак да бъдем отговорни“, допълни той.

снимка: БГНЕС

Зам.-директорът на „Пирогов“ заяви, че организацията по имунизирането у нас е добра, но е ограничена заради малките количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше категоричен, че скептицизмът по темата значително е намалял и българите са се убедили в нуждата от препаратите срещу заразата. Проф. Габровски посочи, че възрастните хора ще минават с предимство за имунизация в „зелените коридори“, но след като има достатъчно количество ваксини. „Нашият опит в „Пирогов“, от записването на часове показва, че има проблеми – хора идват много по-рано, притеснени дали ще има ваксини. По този начин се създава възможност за струпване на хора. Други подхождат безотговорно и идват по-късно или на следващия ден, а имат претенции за записан час“, уточни медикът.


Share Follow

Leave A Reply