В края на 2019 г. в град Ухан, Централен Китай, е идентифициран коронавирус. Това стана, след като без ясни причини през декември хора развиват пневмония, която не се повлиява от известните методи за лечение. Вирусът започна бързо да се разпространява и започнаха да се появяват случаи в Азия, Европа и Северна Америка. Това предизвика затваряне на граници и забрани за полети между държавите, пътувания с условности, като едно от тях е въвеждането на отрицателен тест за коронавирус преди пътуването, което продължава и до ден днешен.

снимка: ЕПА/БГНЕС

На днешната дата преди една година бяха отчетени първите два случая на коронавирус в България, а на 13 март 2020 парламентът обяви извънредно положение. Последваха заповеди на здравния министър Кирил Ананиев, които ограничиха свободното движение и въведоха маските като постоянен аксесоар на открито и закрито, затвориха магазини, молове, заведения, дискотеки, барове, хотели, театри, детски градини и училища, с което се въведе дистанционно обучение на учениците.

Мерките, които взе правителството за обезщетение на бизнеса в периода на локдауна са; мярката 60/40, което впоследствие се трансформира в 80/20 като държавата изплаща 60% от заплатата на служителите, БНБ обяви разсрочване на кредитите за определен период от време, безлихвени кредити до 4000 лв., по 24 лв. на ден за служителите в неплатен отпуск, както и по 1000 лв. на месец за медиците на първа линия. Като многократно беше увеличение бюджета на Министерството на здравеопазването за закупуване на предпазни средства за медиците на първа линия и обезпечаването им със всичко необходимо за лечението на коронавируса. Към днешна дата в България потвърдените случаи са 259 811, 36 716 – активни случаи. 10 593 – починали, 22 – за последното денонощие. 212 502 – излекувани, 584 за последното денонощие.

След като бяха одобрени няколко ваксини от Европейската агенция по лекарствата, България получи равен достъп до тях, както всички останали европейски държави. От 27 декември 2020 г. у нас започна имунизационната кампания срещу COVID-19 на територията на цялата страна. Първият ваксиниран бе здравният министър проф. Костадин Ангелов. От началото на кампанията у нас общият брой на поставените дози ваксини е 288 631, включително 1 513 за изминалите 24 часа.

Една година премина в ограничителни мерки, които промениха познатия начин на живот на хората, година, изпълнена с предизвикателства пред властите, пандемия, осветила натрупаните проблеми в здравната и образователната система. Предизвикателствата, пред които ни постави пандемията са  както икономически, така и психически. Живота ни се преобърна и ако преди не сме оценявали малките неща и това да бъдем свободни- да пътуваме, да излизаме,  да се забавляваме, коронавируса преобърна тази представа.


Share Follow

Leave A Reply