Европейският парламент прие с гласуване свалянето на имунитета на трима каталунски сепаратистки евродепутати, включително бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Мярката е приета с 400 гласа „за“, срещу 238 „против“ и 45 въздържали се след започнало снощи тайно гласуване, предаде БТА. Испания иска да изправи тримата пред съда за опита за обявяване на независимост на Каталуния през 2017 г.

След отнемането на имунитета им Мадрид вероятно ще поиска отново тяхната екстрадиция. И тогава делата ще бъдат прехвърлени на правосъдието на Белгия и Шотландия, където тримата сепаратисти живееха, след като избягаха от испанското правосъдие. А то изисква каталунските политици да се изправят пред Темида за подбуждане към бунт, разхищение и неподчинение на закона във връзка с участието им в референдума за независимост на 1 октомври 2017 г.

Припомняме, че Европейският парламент възобнови процеса на отнемане на парламентарния имунитет от бившия президент на Каталуния Карлес Пучдемон. Комисията по правни въпроси разглежда случая му, както и други двама евродепутати, които се застъпват за отделянето на автономната общност от Испания, Тони Комин и Клара Понсати. Тази процедура беше замразена в продължение на седем месеца поради коронавируса. Дискусиите се провеждаха само чрез видеоконференция и имаше опасения относно възможни изтичания на информация.


Share Follow

Leave A Reply