Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство. По думите на главния прокурор Иван Гешев това се случва за първи път в новата ни история.

В резултат на извършените действия по разследването към наказателна отговорност са били привлечени шест лица. Спрямо тях са повдигнати обвинения за престъпления по чл.104, ал.1 от НК (шпионство в полза на чужда държава). Спрямо пет от лицата са повдигнати обвинения за престъпление и по чл.109, ал.2 от НК (участие в група за извършване на престъпления по глава I), а по отношение на едно лице – ръководителя на групата, за престъпление по чл.109, ал.1 от НК. Спрямо пет от лицата от наблюдаващия прокурор е постановена мярка „задържане за срок до 72 часа“ по чл. 64, ал.2 от НПК, и ще се извърши преценка относно внасяне на искане за тяхното постоянно задържане под стража. Спрямо едно лице, което съдейства изцяло на разследването, е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.

В процеса на извършваните действия по разследването един от обвиняемите е успял да избяга. Незабавно са проведени всички възможни действия по издирването му и същият е установен в близост до Посолството на Руската федерация в столицата. Образувано е наказателно производство под надзора на Военно-апелативна прокуратура – София за изясняване на горните обстоятелства и евентуално виновните длъжностни лица.

Снимка: БГНЕС

„Ръководител на групата руски шпиони у нас е бивш ръководен кадър на Служба „Военно разузнаване“ към министъра на отбраната.“ Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на извънреден брифинг по случая. Тя уточни, че той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба „Военно разузнаване. Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения, са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

Част от вербуваните лица са били обучавани от Резидента е оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Неговите основни задължения са били планиране и бюджет на ведомството. Вторият участник е действащ служител във „Военно разузнаване“. Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия. Третият участник също е действащ служител на „Военно разузнаване“, който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник е вече бивш служител на „Военно разузнаване“, като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Към настоящия момент той е директор на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание.

Снимка: БГНЕС

Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство. „Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на Посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в Посолството на Руската федерация в София.

Снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply