„Не получаваме РНК ваксини, не мога да кажа защо. Трябва да се реши проблемът с логистиката – за доставянето на ваксините откъдето тръгват, до нашите практики“. Това коментира в ефира на БНТ доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. „Фактите са, че 75% близо от колегите сме получили между 10 и 40 дози към 12 март, а сме заявили между 50 и 200 дози. При нас има около 400 000 човека, които чакат да бъдат имунизирани“, категоричен е доц. Киров.

Той заяви, че не е вярно твърдението, че в самото начало личните не са искали да поставят РНК ваксини на пациентите си. „Нямаше фризери дори и се обсъждаше, че вероятно при нас, според това, което се знае, най-лесна за прилагане ще бъде ваксината на „Астра Зенека“. После излязоха достатъчно данни, видя се, че и РНК ваксините може да се складират няколко дни в хладилник“, обясни доц. Киров.

снимка: БГНЕС

„Ние винаги като съсловие сме подхождали безкрайно етично“ . Проф. Гигов си позволи да каже, че сме абдикирали от ваксинацията – като отговор ще помоля само да му покажете мои колеги, които чакат на опашка за ваксини, допълни още доц. Киров .Рискът трябва да бъде премерен, но по-добре е да се ваксинираш, отколкото да не го правиш, посочи той относно ваксинацията. Общопрактикуващият лекар заяви, че при тяхното съсловие също има зелени коридори за ваксинация и не е ясно защо при тях няма снабдяване с достатъчно ваксини, а се отварят коридори във ваксинационни центрове. Той не отрече, че вероятно има значение и заплащането на личните лекари от 10 лв на поставена ваксина. „Аз съм човекът, който предложи тази цена, колкото и нескромно да звучи и с моите колеги я договорихме“, посочи доц. Киров. Той призова гражданите да спазват елементарни правила като носене на маски и спазване на хигиена, вместо да се стига до затваряне и ограничения.


Share Follow

Leave A Reply