Еврокомисарят за равенството Хелена Дали призова Турция да преосмисли решението си за оттегляне от Истанбулската конвенция. Пред пленарната зала на Европейския парламент тя заяви: „Решението на Турция да се оттегли от Истанбулската конвенция изпраща достоен за съжаление сигнал в лош момент. То рискува да подкопае закрилата и основните права на жените и момичетата в Турция с опустошителни последствия върху цялото нейно общество във време, когато тази закрила е по-необходима от когато и да било. Затова призоваваме Турция да промени решението си“.

снимка: БГНЕС

За същото призова и евродепутатът от групата на Зелените/Европейски свободен алианс Сергей Лагодински: „Те искат да покажат, че грешим, но това не е така. Защото те могат да изхвърлят през прозореца правата на жените, да осмиват LGBT малцинствата, да преследват кюрдското малцинство и да се опитват да забранят неговата партия, но не могат да отнемат достойнството на тези хора. И ние имаме задължение към тяхното достойнство. Същото важи и за страните-членки. Затова не продавайте човешките права за реалполитик и г-н Ердоган, спрете оттеглянето от Истанбулската конвенция“.

снимка: БГНЕС

„Президентът Ердоган се опитва да използва жените като разменна монета, винаги те плащат за проблемите и провалите“, каза от своя страна председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия.


Share Follow

Leave A Reply