Европейският съюз за радио и телевизия, известен още като Евровизия, изключи Беларус от следващото издание на песенния конкурс през май, след като страната за втори път не предложи песен, отговаряща на неполитическото естество на музикалното събитие, предаде ДПА. Евровизия каза вчера, че и двете песни, предложени от групата „Галаси ЗМеста“, са били в нарушение на правилата на конкурса. Организаторите казаха, че Беларус е пропуснал срока за представяне на предложение и затова няма да участва.
Първата песен на „Галаси ЗМеста“ „Я научу тебя“ („Ще те науча“) беше отхвърлена на фона на оплаквания, че текстът се подиграва с масовото протестно движение срещу дългогодишния беларуски президент Александър Лукашенко.

След критиките беше предложена втора песен, но сега и тя е отхвърлена от представителите на Евровизия. Европейският песенен конкурс ще се проведе от 18 до 22 май в Ротердам, Нидерландия.
Председателят на националната държавна компания за радио и телевизия на Беларус, която е член на Евровизия, Иван Ейсмонт нарече решението на организаторите за отстраняване на Беларус политически мотивирано. Ейсмонт изтъкна, че „Галаси ЗМеста“ са влезли в историята и според него Беларус е спечелила този конкурс на Евровизия, предаде ТАСС.


Share Follow

Leave A Reply