1 и 2 април да бъдат част от априлската ваканция, а националното външно оценяване в 4-и клас да бъде отменено. Това предлагат от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. От синдиката апелират: „Ако МОН не вземе решение за начало на пролетната ваканция от 1 април, то кметовете на общините да вземат това логично решение в интерес на учениците и учителите“.

Ден по-рано Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до образователния министър Красимир Вълчев, в която поиска редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от националното външно оценяване за учениците от 7-ми клас, както и за държавните зрелостни изпити на учениците от 12-ти клас. Ковачева настоява още МОН да отмени матурите и през тази учебна година за учениците от 4-ти и 10-ти клас.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Поводът за препоръката на обществения защитник са множеството жалби, подписки и петиции, в които родители и ученици изразяват тревогата си заради недостатъчно пълноценното усвояване на учебния материал по време на дистанционното обучение, съпътствано и с намалени часове. Съгласно заповед на здравния министър, всички ученици са на дистанционно обучение до 31-ви март. Ако ограничителните мерки не бъдат удължени, учениците от 1-ви до 11-ти клас трябва да се върнат в клас за два дни – на 1-ви и 2-ри април, а след това да излязат в пролетна ваканция до 11-ти април.


Share Follow

Leave A Reply