Христо Терзийски е роден в Кюстендил. Завършил е висше образование в Технически университет в София. Назначен е на офицерска длъжност през 1996 година в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР. По време на професионалния си стаж в МВР преминава последователно през следните длъжности: Оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР; Оперативен работник в сектор „Наркотици“ – СДВР; Началник на група в сектор „Криминална полиция“ в 06 РУ-СДВР; Началник на сектор „Наркотици“ – СДВР; Зам.-началник отдел „Криминална полиция“ – СДВР. През месец септември 2009 г. е назначен на длъжност заместник-директор на СДВР. На 24 февруари 2015 година е назначен на длъжност директор на Главна дирекция “Национална полиция”. Христо Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати. Избран е за министър на вътрешните работи на 24 юли 2020 г. от 44-ото Народно събрание. Към момента той е водач на листата на ГЕРБ в Кюстендил.

Създадена ли е необходимата добра организация за провеждането на предстоящите избори с оглед на пандемията?

Вече повече от година работим и живеем с пандемията. Организацията за спокойното и законосъобразно протичане на изборния процес в тези условия е поредно предизвикателство за МВР.
Започнахме подготовката още през януари 2021 г. Сформиран бе Оперативен щаб, ръководител е главният секретар на МВР. В щаба са включени ръководителите на всички наши структури с отговорности към изборния процес. Ангажиран е значителен материален и човешки ресурс.
МВР има добри професионалисти и натрупан опит във времето. Сигурен съм, че колегите отново ще се справят. Пандемичната обстановка няма да повлияе на осъществяването на основните задачи – опазване на обществения ред, транспортиране на книжата и машините за гласуване, охрана на обекти и помещения, свързани с изборния процес. Другият основен ангажимент на МВР е превенция и противодействие на престъпленията против избирателните права на гражданите. Както при предишни избори, открихме денонощна телефонна линия 02/90 112 98 и мейл-адрес izbori2021@mvr.bg за подаване на сигнали. Има ясен механизъм за незабавни проверки на всеки получен сигнал и за координирани действия по разследване съвместно с прокуратурата. Служителите ще продължат да изпълняват и задачите по контрол на спазването на противоепидемичните мерки, разпоредени от министъра на здравеопазването.

снимка: БГНЕС

В борбата с пандемията служителите на МВР също бяха на първа линия. Как се отрази това на системата?

Ще започна с благодарност към колегите. Пандемията прибави дейности, които не са специфични за нас и ги подложи на допълнително натоварване. Значителни сили и средства бяха насочени за проверки на лица с наложена карантина, за проверки на обекти, за контрол на спазването на противоепидемичните мерки в постоянна връзка с представители на РЗИ и местните щабове. Помните добре – имаше моменти, когато екипи на полицията съдействаха на Спешна помощ за транспортиране на заболели от COVID-19 до болници. Продължаваме да оказваме съдействие и при транспортирането на ваксините.
Служителите работят в изключително напрегнат режим. За тяхна чест и за удовлетворение на обществото, изпълнението на основните ни функции, вменени по закон, не беше нарушено от новите отговорности. Данните от анализа за дейността през 2020 г. показват затвърждаване на тенденцията за намаляване на престъпността. Тежките удари на пандемията не подминават и МВР. За съжаление, загубихме колеги. Служители преболедуваха или боледуват в момента. Има и добри примери. С радост научих, че полицай от районното управление в Панагюрище вече се възстановява успешно след 78 дни в реанимация. Такива истории дават надежда. Другата ни надежда са ваксините. Медицинският институт на МВР е отлично подготвен, включително с мобилни екипи, за работа по имунизационния план. Процесът продължава при добра организация за служителите, които са пожелали да бъдат ваксинирани.

Снимка: БГНЕС

Съвместно с прокуратурата бяха положени големи усилия в борбата с битовата престъпност в малките населени места. Дадоха ли резултат тези усилия?

Целта на специализиранитe полицейски операции в малките населени места е превенция и повече спокойствие за хората. А оттам – повече доверие в държавата и в институциите. Решението е в системните действия на МВР и прокуратурата. Създадохме работещи механизми за бърза реакция. Мобилните екипи доказаха своята ефективност. От 2017 г. досега има трайна тенденция за намаляване на общата престъпност, в това число – на конвенционалната, или т.нар. битова престъпност. Устойчиво е намалението при убийствата, кражбите, грабежите и посегателствата спрямо МПС. Расте разкриваемостта. През 2020 г. регистрираните престъпления са с близо 25% по-малко от тези през 2017 г. Телефонните измами – престъпление, от което страдаше една от най-уязвимите групи в обществото ни – възрастните хора, през 2020 г. отбелязват спад със 77%. Един проблем с голяма обществена и социална тежест – броят на жертвите и пострадалите при пътно-транспортни произшествия, също бележи намаление през предходната година. Предизвикателство е да утвърдим тези положителни тенденции. Имаме визия, конкретни проекти и единомислие с професионалното ръководство и с партньорите ни от прокуратурата как да го постигнем.

Достатъчно ли са средствата, отделени за МВР и структурите по сигурността?

Многобройните ни отговорности изискват значителен финансов ресурс. Средствата за МВР се определят от Закона за държавния бюджет. Увеличението на заплатите, в сила от 1 януари, беше ясен знак за ангажимента на правителството към служителите, на фона на тежката икономическа ситуация, предизвикана от пандемията. Това дава хоризонт за достойни възнаграждения. Следващи стъпки в тази посока могат да дадат спокойствие на служителите и ще направят професията на полицая и пожарникаря по-привлекателна. С промени в закона за МВР затворихме и една тема, която дълго време чакаше решение – заплащането на извънредния труд. Подобряването на условията на работа – материалната база и оборудването, е приоритет на държавата и на ръководството на МВР. Влагаме значителни средства за поддържане и обновяване на информационните системи, за съвременна техника и оборудване, от чиято надеждност често зависят сигурността на служителите ни и бързата реакция в услуга на гражданите.

Снимка: БГНЕС

Какви реформи бяха извършени и какви модернизации са необходими в структурите на МВР според Вас?

Не смогвам да проследя всички идеи, които се лансират в хода на кампанията. И бегъл поглед показва, че кандидати масово се изказват като „експерти“ – в имунологията, в икономиката, в енергетиката… често и в сферата за сигурност. Добре би било да даваме мнение за областта, в която имаме познания и опит. Убеден съм, че нито системата, нито гражданите, на които тя служи, ще имат полза от реформи заради самите реформи. През годините МВР беше обект на многобройни промени и преструктуриране. Мисля, че като основна правоохранителна структура на държавата, има нужда от устойчивост и спокойствие. Сега действащият Закон за МВР е от 2014 година. Оттогава текстовете са изменяни и допълвани. Така нормативната рамка дава отговор на необходимите промени. А те имат смисъл, ако са продиктувани от практиката и са насочени към по-пълноценното използване на ресурсите. Пример е създаването на новата Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“. Още в първите месеци от съществуването й се доказва, че решението е било правилно.

Снимка: БГНЕС

Готов ли сте отново да сте начело на Министерството на вътрешните работи, ако ГЕРБ състави правителство? 

Системата на МВР ми даде много – професионален опит, реализация, стойностни колеги, много от които – и приятели. Аз съм работил и работя така, че да й дам най-доброто, на което съм способен. Но това е лично. На първо място, тук е волята на избирателите. И в професионалните си разговори с колеги, и при срещите, които сега провеждам в Кюстендилския избирателен район, където съм водач на листата на ГЕРБ-СДС, се водя от един принцип. Важно е да чуваме хората – те дават точните оценки, посочват проблемите, в диалог се намират и най-правилните решения. Ако избирателите решат отново да дадат гласа си на ГЕРБ, съм убеден, че имаме капацитета и енергията да защитим доверието им. Доказали сме, че постигаме резултати – с работа, като силен отбор със силен лидер.


Share Follow

Leave A Reply