Американският президент Джо Байдън обяви първите си назначения на федерални съдии, поставяйки акцент, за разлика от предшественика си Доналд Тръмп, върху многообразието, предаде Франс прес.50-годишната афроамериканка Кетанджи Браун Джексън е назначена в апелативния съд на Вашингтон, съд, известен с особената важност наделата,гледани в него. Ако бъде утвърдена от Сената, тя ще наследи на поста Мерик Гарланд, който стана министър на правосъдието. Името на Кетанджи Браун Джексън редовно се споменава като възможен член на Върховния съд. Ако стане част от него през следващите години, тя ще е първата афроамериканка върховен съдия.

снимка: БГНЕС

„От общо 11 назначения на Байдън, три са на афроамериканки, предлагани за апелативни съдии. Тези назначения представляват „огромното многообразие по произход, опит и перспектива, които дава силата на нашата страна“, подчерта Байдън в съобщение.Според конституцията на САЩ, президентът предлага пожизнено върховните и федералните съдии, както и съдиите в апелативни и първоинстанционни съдилища. След това тези магистрати биват утвърждавани от Сената.

снимка: The Federalist Society

По време на своя мандат Тръмп беше изключително активен по дела, които от десетилетия вълнуват консервативните избиратели. В тясно сътрудничество с лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, той назначи във федералните съдилища над 200 съдии с консервативни възгледи.
С идването си на власт той можеше да разчита на Сенат, доминиран от републиканците, които от 2014 до 2016 г. блокираха кандидати, представени от Барак Обама, така че 107 съдийски постове бяха вакантни.


Share Follow

Leave A Reply