Делян Добрев е роден в Хасково. През 2002 г. се дипломира като икономист в Wesleyan University в САЩ. Специализира счетоводство и финанси в Лондонския университет по икономика и политически науки. В периода 2002 – 2004 г. е работил като Директор на Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в Областна администрация Хасково. След 2004 г. е ръководил проекти и програми на ЕС и е извършвал консултатски услуги по проект на Световната банка. Като мажоритарен кандидат на ГЕРБ в Хасково за парламентарните избори през 2009 г. става депутат в 41-вото НС. В парламента е член на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм, където е избран за заместник-председател. Назначен е за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма на 18 май 2011 г. с ресор Енергетика. През 2012 става министър на икономиката. Избран е за депутат в 43-тото Народно събрание. От 28 ноември 2014 г. е председател на парламентарната комисия по енергетика. Към момента е водач на лисата и областен координатор на ГЕРБ в Хасково.

Снимка: БГНЕС
Делян Добрев

Г-н Добрев, наскоро осъдихте Елена Йончева за клевета. Преди това напуснахте парламента само заради съмнения – очаквате ли компроматна война от опонентите си?

Сценарият на Елена Йончева беше един перфектно скалъпен компромат, който постигна своята цел – Елена Йончева отиде в европарламента за над 20 хил. евро заплата. А аз напуснах българския парламент. Ще припомня, че непосредствено след всички клевети по мой адрес, имаше избори за Европейски парламент, на които депутатът от Хасково Елена Йончева беше водач на листата за Европарламент, а последният в листата на БСП също беше хасковлия. На тези избори БСП постигна един от най-слабите си резултати, с което избирателите в Хасково показаха на Елена Йончева какво мислят за нейните клевети и компромати. На последвалите местни избори през 2019 г. ГЕРБ спечели 7 общини на първи тур – още по-голяма изборна победа. Изборите са времето, когато хората дават оценка на политиците. В този смисъл, аз се чувствам реабилитиран от избирателите.
Иронията е в това, че героинята на Корнелия Нинова се обърна срещу самата нея. Тоест ГЕРБ не пострада от Йончева, пострада БСП. Избирателите на БСП в Хасково дори поискаха оставката на Елена Йончева и оттеглиха доверието си от нея. Аз съм удовлетворен от решението на съда. В 7 отделни случая съдът постанови, че осъжда Елена Йончева за цитирам: жестокото му дискредитиране пред обществото, колегите и семейството му, целенасоченото му злепоставяне, накърняване на доброто му име, уронване на честта и достойнството му и т.н. Вярвам, че всеки изпаднал в моята ситуация трябва да се защити, а клеветникът да получи заслуженото си. А що се отнася до компроматната война, тя е инструмент в ръцете на тези, които нямат идеи. Аз и ГЕРБ никога не сме водили компроматна война и очерняща кампания. Защото това, както показва и случаят с Йончева, не носи ползи за никого, включително и за поръчителите. Но, както се казва „опитите продължават“ и сега, дни преди изборите, някои щабове залагат именно на това.

С каква нагласа се връщате в битката за 45-тото Народно събрание?

Надяваме се победата ни на парламентарните избори да е още по-категорична. Листата ни в Хасковски регион е изцяло от местни хора, имаме сериозно присъствие на гражданската квота в нея, всички кандидати са доказали се професионалисти, познати на хората в област Хасково. А пред ГЕРБ като политическа сила и пред 45-тото Народно събрание наистина стоят много задачи. Връщам се в битката, както Вие казвате, зареден с енергия за победа и с идеи за работа през новия мандат.

снимка: БГНЕС

Вие сте водач на листата и областен координатор на ГЕРБ в Хасково. Как протича кампанията по време на пандемия и с оглед на това, че Вие също бяхте засегнат от вируса?

От всички водачи на листи с шанс да влязат в парламента от Хасковска област, аз съм единственият местен човек. В този смисъл, за разлика от моите опоненти, аз наистина познавам много добре проблемите на общините и хората. Затова се надявам да има отново Кабинет на ГЕРБ, за да продължим да получаваме подкрепа за инфраструктурни проекти – спортни зали, паркове, градска среда, воден цикъл и т.н. Има и теми които са общи за цялата страна – програмата за саниране ще продължи като освен блоковете се включат и всички останали сгради, в това число и еднофамилни къщи и кооперации. Увеличението на заплатите на учителите, пенсионерските добавки, увеличение на заплатите на медиците са също основни приоритети в програмата на ГЕРБ.

А тази кампания наистина е различна. Заради пандемията се налага да търсим гъвкави начини, за да предадем посланията си и да стигнем до максимален брой хора. Мисля, че успяваме. Но в същото време и аз, и колегите ми, сме изключително отговорни. Защото, както казахте, аз преминах през коронавируса. Но, за съжаление, много хора не успяха да се преборят с тази опасна зараза. Тя не трябва да бъде подценявана. Затова да не забравяме, че най-важно е здравето и както казват лекарите: „най-добрата ваксина е поставената“.

Кои са основните проблеми в Хасково и областта, които планирате да решите?

Въпросът, който чуваме най-често по време на предизборната кампания е: ще продължи ли програмата за санирането? Тук държа да подчертая, че ГЕРБ е единствената партия, която е поела ясен ангажимент за рестартиране на програмата. Хората се убедиха в ефекта от програмата – могат да сравнят своите сметки за ток с тези на съседите си, чиито блокове не са санирани. Досега в област Хасково са завършени 169 блока. Това нареди нашата област на трето място в България. В тези 169 блока живеят над 7 000 домакинства. Те спестяват повече от 1000 лева от сметките си за ток всяка година.


Във втората фаза на програмата няма да има „дискриминация“ на живеещи в големи блокове и в еднофамилни къщи, защото новата програма обхваща всички жилищни сгради. Процедурите при къщите и по-малките сгради ще бъдат изключително опростени. Собственикът ще подава заявление в общината и ще изпълни мерките за енергийна ефективност по избран от него начин. След като завърши работата по санирането на къщата си, общината ще преведе по сметка на собственика фиксирана сума, според квадратурата на жилището – между 6 000 лева и 9 000 лева.

През последните години, благодарение на Правителството на Бойко Борисов, Хасково получи сериозна подкрепа за редица проекти. Със средства от Правителството вече започна работата по изграждането на парка над ДНА. Това ще е новото „зелено сърце“ на града. Освен това предстои да направим цялостно обновяване на настилките на централната алея на парк Кенана, да възстановим един уникален розариум.
Огромната работа, която беше свършена през последните четири години от мандата на Правителството „Борисов 3“ е видима. Без да изпадам в подробности ще Ви кажа, че само през 2021-2022 година за ремонт и укрепване на пътища са инвестирани над 85 400 000 лв. Това са проекти за над 80 км. пътища, които в момента се работят и предстои до края на тази и началото на следващата година да бъдат завършени.
Но има един проект, който смятам, че е единствен за България и той ще бъде изпълнен именно тук, в нашата област. Това е велоалея между Хасково и Минерални бани. За първи път велоалея ще свързва две общини. Съоръжението ще е изключително атрактивно за туристите и за активните хора от района. И в момента този път се използва от колоездачите. Сега обаче те ще имат условия и ще спортуват безопасно.
Устойчивата политика, която ще продължи, ако успеем да направим Кабинет на ГЕРБ, е да подпомага регионите. Ще Ви дам един пример. Преди няколко месеца Правителството на премиера Бойко Борисов отпусна на общините от област Хасково близо 21 млн. лева. С тези средства вече се изпълняват или ще бъдат изпълнени приоритетни проекти, които хората от нашия регион очакват.
Само през последните 6 месеца, Правителството отпусна от Държавния бюджет следните средства за областта:
• 7 700 000 лева на община Хасково. С 3 900 000 лева ще се изгради парка над ДНА. Другите 3 800 000 лева са за ремонт на улична мрежа и обществени пространства в община Хасково.
• Община Димитровград получи 2 милиона лева за ремонт на общински пътища на територията на община Димитровград.
• 3 855 000 лева ще получи община Свиленград за основен ремонт на бул.“България“ в участъка от пл.“14 март“ до ул.“Симеон Велики“ и изграждане на прилежащите съоръжения, площадки и паркоустройство.
• За община Харманли Кабинетът отпусна 2 400 000 лева за улици и паркинги в Харманли, както и за основен ремонт на централния градски площад и прилежащите пространства.
• Община Ивайловград ще изгради спортно-развлекателен комплекс в местността Лъджа с 1 470 000 лева, отпуснати от Правителството.
• Община Любимец получи 2 586 000 лева за ремонт на ВиК-мрежа и сградни отклонения, за реконструкция на общински пътища и улична мрежа, и съоръженията към тях.
• Община Симеоновград ще направи реконструкция на моста над река Луда Яна в с. Троян с 878 000 лева от Правителството на Бойко Борисов.

Справи ли се правителството с овладяването на икономическите последствия от пандемията?

Тази пандемия изправи пред изпитание целия свят, не само България. Нашето Правителство реагира адекватно, гъвкаво, максимално щадящо както за здравеопазването, така и за икономиката. Затова моето мнение е, че Кабинетът „Борисов 3“ се справя с овладяването на кризата, с преструктурирането на здравеопазването, с икономическите механизми за защита на бизнеса, със социалните програми за уязвимите групи. Тези процеси са много сложни за управление и аз виждам, че с балансираните мерки Правителството и НОЩ успяват да стабилизират ситуацията.

През 2020 г. България влезе в чакалнията на еврозоната. Какво означава това за страната ни?

Това означава гарантирана стабилност за икономиката ни и по-стриктен европейски надзор. Ако трябва да бъда по-образен, ще Ви кажа, че влизането ни в чакалнята на Еврозоната е новината на 2020 г. Това е стъпка, съпоставима с няколко исторически решения в най-новата история на България като приемането ни в НАТО и ЕС.
Участието в ERM II и Еврозоната изискват още повече усилия от наша страна, повече работа, но ще ни донесат по-висок международен имидж за България и за националния бизнес. И може би най-важното, което хората днес искат да знаят: приемането ни в Еврозоната няма да доведе до обедняване, а по-скоро ще доведе до тяхното забогатяване.

Снимка: БГНЕС

По отношение на енергетиката – как ще се отрази „зелената сделка“? Какви са предизвикателствата и възможностите, свързани с нея?

Трябва да създадем регулаторна рамка, която да подкрепи тази трансформация на пазарен принцип. Не трябва да се дават преференциални цени за зелена енергия, както в периода 2007-2012 година, а да се облекчи режимът за изграждането на такива централи и това би било напълно достатъчно. Всъщност, първите стъпки в тази посока направихме с промяна в закона в 44-тото НС. При консумацията на енергия от нови ВЕИ няма да се дължи компонента ЗКО (тоест зелена, кафява енергия и тн.). В допълнение, при изграждане на инсталации, присъединени с директен кабел към консуматора, няма да се дължат и мрежови такси на мрежовите оператори. Изключително съм доволен, че тези промени в ЗЕ вече дават своите плодове. Почти всички големи индустриални консуматори в България (а и стотици малки и средни фирми) изграждат фотоволтаични инсталации за собствени нужди. От тези проекти ще спечелят всички потребители – от една страна, предприятията, които ще увеличат своята конкурентноспособнот, но от друга страна, и всички потребители, защото по-ниското търсене на електроенергия на енергийната борса ще окаже положително влияние върху ценовите равнища.


Share Follow

Leave A Reply