Общината поиска близо 42 хиляди лева наем от сладкарница в центъра на града за времето на второто затваряне на бранша. Докато заведението е било напълно затворено три месеца и не е работило въобще. За случая сигнализира Сдружението на заведенията в България. Той обаче не се оказа единствен.

Собственикът на сладкарницата е бил неприятно изненадат с писмо от Общината, че ако до 14 дни не издължи целия наем, отива на съд и договорът му ще бъде прекратен. Сладкарницата се намира в сграда – паметник на културата, съобщи NOVA.
„Сумата е за над 30 000 лева и е за периода декември, януари, февруари и март. Времето, за което според заповедта на здравния министър беше прекратена нашата дейност. Отправихме молба към общината да ни опрости наема, както беше при първото затваряне. Подали сме тези молби, след получаване на писмото сме отправили ново запитване към общината, както и към омбудсмана”, обясни собственикът Кристина Куртокулларъ.

Тя подчерта, че за НАП, ако юридическо лице не получава доход, но има разходи, това се счита за укриване на доходи и това лице е осъдено. Собствениците влагат и средства за ремонт на сградата, за които се е наложи да тегли кредит.
„По време на затварянето не сме работили. Работодателите ни пуснаха в неплатен отпуск и очакваме помощи от държавата, както беше обещано. Ние не бяхме одобрени по тези програми, тъй като фирмата се занимава и с производство. Бяхме одобрени само по програма 60/40, по която също има забавяне”, сподели служител в сладкарницата.

Случаят не е единичен. Съседни обекти също са получили известие от Общината да заплатят задълженията си. Те са подали молба за разсрочено заплащане. При първото затваряне наемите са редуцирани на 50%. Това обаче не се е случило при втория. От Общината съобщиха, че ще внесат предложение в местния парламент за редуциране или опрощаване на наемите.

„Правим анализ на приходите, решението трябва да го вземе Общинския съвет. След анализа може да предложим корекция на наемите, но това ще бъде за периода на решението на министъра на здравеопазването. Не може да се върнем в изминалата година”, обясни Величко Родопски.


Share Follow

Leave A Reply