Мисията на ООН в Босна и Херцеговина призова за незабавни действия за прекратяване на насилственото изтласкване на мигранти от Хърватия обратно в Босна и Херцеговина след инцидент от миналата седмица с 50 „видимо изтощени“ мигранти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В свое съобщение мисията изтъкна, че екипи на ООН и представители на неправителствени организации са се натъкнали на мигрантите, които вървели близо до граничен пункт с Хърватия в петък, облечени оскъдно и с рани по телата.

Мигрантите казали, че са им взели телефоните, парите и други вещи, когато се опитали да преминат границата и че са ги били с тояги. Медицински работници от неправителствени организации са оказали спешна медицинска помощ на половината мигранти от групата.

снимка: БГНЕС

Засега няма официална реакция от властите на Хърватия и на Босна и Херцеговина. Хърватските власти многократно са отхвърляли обвиненията за прилагане на физическа сила срещу мигрантите, опитващи се да влязат в страната от Босна и Херцеговина. Мисията на ООН отбеляза, че „изтласкванията и колективното експулсиране са забранени според международното право и законите на ЕС“.

„Призоваваме засегнатите страни да разследват инцидента от 2 април и всички виновни да бъдат санкционирани“, се казва в съобщението на мисията.


Share Follow

Leave A Reply