Русия обяви днес, че удължава до 15 май наказателните мерки срещу „Туитър“ въпреки признанието че американската социална мрежа е ускорила изтриването на забраненото съдържание, предаде Ройтерс.

Русия, в сравнение с Китай, в по-малка степен налага ограничения в Интернет. Но след като в началото на тази година критикът на Кремъл Алексей Навални бе арестуван и вкаран в затвора, руските власти втвърдиха подхода. От началото на март достъпът от руска територия до „Туитър“ е забавен като санкция, че администраторите на социалната мрежа не са изтривали съдържание, което е забранено според руските власти. Бе отправена и заплаха, че достъпът до услугите на „Туитър“ ще бъде изцяло блокиран, а от мрежата изразиха опасения за свободата на словото.

Руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ обвинява „Туитър“ и други социални мрежи, че не изтриват постове с призиви към малолетни да участват в антиправителствени протести, информира БТА. Отправят се и обвинения, че „Туитър“ не изтрива и съдържания с детска порнография, злоупотреба с наркотици и призиви към деца да се самоубиват – нещо, което бе отречено категорично от социалната мрежа.

В разпространено днес изявление на „Роскомнадзор“ се посочва, че „Туитър“ премахва незаконното съдържание средно за 81 часа след публикуването му, вместо за 24 часа, каквото е изискването на закона. На 1 април е имало преговори с администраторите на мрежата, на които е било постигнато споразумение да се продължи мярката за забавен достъп, въпреки че руската страна е признала, че забраненото съдържание вече се изтрива по-бързо.


Share Follow

Leave A Reply