В Световния ден на здравето с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки лекари от цялата страна почетоха паметта на медиците загубили битката с коронавируса. Инициативата е на Българския лекарски съюз. Тази година Световният ден на здравето има особено дълбок смисъл заради безпрецедентната ситуация, в която е поставен целият свят с пандемията от COVID-19 и непрестанната борба, която медиците водят ежедневно с вируса.

„За съжаление към черните списъци на хората, изгубили битката с коварната болест, се добавят и имената на над 120 колеги, които до последно и с достойнство изпълняваха своя професионален и морален дълг, но загубиха битката за собствения си живот“, посочват от Българския лекарски съюз. През последната година загубихме над 120 медици в тази пандемия. Докато седяхме и отдавахме почит на нашите колеги, се досетих, че 142 са медицинските чинове, които са загинали през годините, а сега само за година са повече от 120 човека, което е изключително разтърсващо за мен“, коментира ръководителят на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Колегите обаче показаха какво значи да бъдеш на висотата на професията и морала. Те наистина са героите на нашето време. Не се отказаха да се грижат за своите пациенти, пренебрегнаха всякакви опасности и семействата си, само за да спасяват човешки животи. Поклон пред тяхната саможертва“, допълни още той.


Share Follow

Leave A Reply