Фигурата на прокурор по разследването срещу обвинител №1 изцяло противоречи на Конституцията – това се казва в становище на Българския хелзинкски комитет по образуваното в Конституционния съд дело за установяване на противоречие с Основния закон на част от промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс. Те бяха приети от ГЕРБ и Обединени патриоти в края на дейността на 44-тото Народно събрание. Делото беше образувано по искане на президента Румен Радев.

Според правозащитната организация предвидените гаранции за независимост на особения прокурор са противоконституционни, а страничните ефекти от тях – непредвидими. Възлагането на делата срещу Обвинител номер едно и неговите заместници на Специализирания съд пък е в противоречие на разграничителната линия между специализирани и извънредни съдилища, очертана от самия Конституционен съд в друго негово решение.

снимката е илюстративна

Според юристите на БХК, за да е изобщо възможен контролът върху главния прокурор, неговите правомощия трябва да бъдат ограничени, което обаче не може да стане със създадената от предишното парламентарно мнозинство противоречаща на Конституционния съд правна фигура.Подобни са и другите постъпили в Конституционния съд становища, включително и това на Висшия съдебен съвет, на който законодателят възложи да избере т.нар. надглавен прокурор. Заради делото по искане на президента, вчера съдебните кадровици спряха процедурата до окончателното произнасяне на конституционните съдии.


Share Follow

Leave A Reply