Френските депутати гласуваха късно в събота за премахване на вътрешните полети по маршрути, които могат да бъдат покрити с влак за по-малко от два часа и половина, тъй като правителството се стреми да намали емисиите на въглерод, въпреки проблемите на въздухоплавателната индустрия заради глобалната пандемия, предава Reuters.

Мярката е част от по-широк законопроект за климата, който има за цел да намали въглеродните емисии с 40% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г., въпреки че активистите обвиняват президента Еманюел Макрон, че е намалил по-ранните обещания в законопроекта. Гласуването дойде дни след като държавата заяви, че ще бъдат отделени четири  милиарда евро за рекапитализация на „Ер Франс“, като френската държава увеличи повече от двойно дела си в превозвача, за да укрепи финансите му след продължилите повече от година проблеми заради пандемията.

Министърът на индустрията Агнес Пание-Рунаше отхвърли критиките на авиационната индустрия, че възстановяването от пандемията не е моментът да се забраняват някои вътрешни полети, и заяви, че няма противоречие между спасителната програма и законопроекта за климата. „Знаем, че авиацията допринася за увеличаването на въглеродните емисии и че поради изменението на климата трябва да намалим тези емисии“, каза тя по радио Europe 1. „По същия начин трябва да подкрепяме нашите компании и да не ги оставяме да отпаднат от пазара.“Въздушният трафик може да не се върне до нивата отпреди кризата преди 2024 г., прогнозират анализатори.

Някои борци за защита на околната среда казват, че законопроектът не стига достатъчно далеч. Граждански климатичен форум, създаден от Макрон, за да подпомогне формирането на климатичната политика, призова за премахване на полетите по маршрути, при които пътуването с влак е по-малко от 4 часа. Гласуването в събота вечер в Народното събрание беше първото. Законопроектът отива в Сената преди трето и последно гласуване в долната камара, където управляващата партия и съюзниците на Макрон доминират.


Share Follow

Leave A Reply