Дания реши да отнеме гражданските права на сирийските си бежанци, независимо от призивите на Брюксел да не депортира никого обратно, съобщава EU Observer. Скандинавската държава е първата страна-членка на ЕС, която въведе законодателство за отнемане на гражданството на сирийци, което се позовава на факта, че  Дамаск не е рискова зона.

гра снимка: Pixabay

Министерството на вътрешните работи на Дания вече предложи въвеждане на квоти за „незападно“ население в градовете на страната. Таванът за такива жители в датските квартали ще бъде до 30%, като от вътрешното ведомство обясниха инициативата с това, че твърде много чужденци от „незападен произход“ „ще увеличат риска от появата на религиозно и културно паралелно общество“. В Дания ежегодно се публикува списък с така наречените „гето територии“. Това са квартали с повече от хиляда жители, повече от половината, от които са от „незападен” произход и отговарят на два от четирите критерия: над 40% безработица, над 60% от хората на възраст от 39 до 50 години са без висше образование, с три пъти по-висок процент на престъпност от средния за страната и с доходи на жителите над 55% под средния за региона.

снимка: БГНЕС

Сега 15 области са част от тази наредба, а  други 25 са класифицирани от датското министерство на вътрешните работи като застрашени. Също така, има задължителен надзор на деца на възраст от една година. Ако това задължение не бъде изпълнено, родителите са лишени от държавни помощи. Дания налага най-строгата миграционна политика в Европа от няколко години. Ситуацията не се е променила от идването на власт на премиера от лагера на социалдемократите Мете Фредериксен през юни 2019 г. Според последните данни около 14% от населението на Дания са или мигранти, или граждани с миграционен произход.


Share Follow

Leave A Reply