Европейският парламент за пореден път отказа да назначи дата за ратификация на търговското споразумение с Великобритания след Брекзит, като водещите евродепутати заявиха, че ще чакат, докато Лондон не даде гаранции, че ще прилага сделката, пише европейската редакция на Politico, предава “Фокус”.

снимка: wikimedia commons

Очакваше се във вторник лидерите на Европейския парламент да обявят, че сделката ще бъде окончателно ратифицирана по време на пленарната сесия в края на април – последната стъпка, необходима за окончателното приемане на спогодбата, след като националните правителства на ЕС и британския парламент дадоха съгласието си. И все пак на среща на „Председателската конференция“ председателят на парламента Давид Сасоли и лидерите на политическите партии решиха да се въздържат от всякакво гласуване. Вместо това те се договориха, че евродепутатите ще одобрят сделката само в комисиите по външни работи и търговия на ЕП, където гласуването е насрочено за четвъртък.

През март лидерите на политическите групи в парламента решиха да отложат гласуването си за ратификация, след като Обединеното кралство разкри плановете за едностранно удължаване на гратисните периоди при митническите проверки след Брекзит в пристанищата на Северна Ирландия за поне шест месеца. Европейската комисия заяви в изявление по това време, че подобен ход бележи „втория път“, в който правителството на Обединеното кралство заплашва „да наруши международното право“, след като през 2020 г. избухна разгорещен спор над границата.


Share Follow

Leave A Reply