„Здравната ни система издържа, но продължаваме да губим животи. Ние лекарите не помним пациентите, които сме излекували, но помним тези, които сме загубили.“ Това каза проф. Костадин Ангелов по време на брифинг. „Справяме се и с третата вълна на Covid-19, което означава, че мерките, които бяха взети, бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат.“ „Тенденцията за намаляване на хоспитализираните е трайна, очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително тази тенденция“, допълни той.

снимка: БГНЕС

„14-дневната заболяемост в България е 570 на 100 000 души население, през последните дни е около 515“, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той изрази надежда тази бройка да падне следващата седмица под 500. „Това ни отрежда 11-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство и 4-о място на Балканския полуостров след Турция, Сърбия и Северна Македония“, допълни той. 14-дневната смъртност е 24 на 100 000 – по този показател сме на 2-ро място в ЕС след Унгария и на 2-ро на Балканите след Северна Македония.

Най-висока продължава да е заболеваемостта в София-град, а най-ниска в област Видин, заяви доц. Ангел Кунчев. В момента „огънят“ е в Унгария, Швеция, Нидерландия. Добрият пример е Португалия, а лошият е Швеция, каза още Кунчев по отношение на развитието на коронавируса в Европа.


Share Follow

Leave A Reply