Кирил Добрев е роден на 18.04.1972 г. в София. Завършва „Хидрогеология“ в Минно-геоложкия университет и „Финанси“ в УНСС. Народен представител в 40, 41, 42 и 43 Народно събрание. През 2017 г. се отказва от депутатското си място, за да се отдаде на партийна работа. Член на НС на БСП, бивш зам.-председател на партията.

Кирил Добрев
снимка: БГНЕС

Каква е причината за резултата от изборите на БСП – Ковид-кризата, новите партии, разногласията в партията или нещо друго?

Пропуснахте и лошото време…Извън шегата, всичко има отношение към изборния резултат, но не това са основните причини. Разногласията в партията ги е имало винаги. Тази обаче бе първата кампания, в която ръководството имаше абсолютен комфорт откъм вътрешна опозиция – никой не оспори листите и програмата и никой не си позволи публично да се изкаже негативно. Новите партии са тенденция, която се наблюдава отдавна и за която съм предупреждавал по времето, когато бях заместник-председател. Искал съм да се вземат мерки да не затъваме в полето на популизма, защото новите могат да си позволят по-обаятелни обещания и да изглеждат по-атрактивно за избирателя. Относно ковид кризата, като партия имахме доста спорни послания, които достигаха до абсолютно неглижиране, та дори и отричане. За мен основната причина за този резултат е липсата на мотивация сред организациите ни. На повечето от тях бяха поставени водачи без диалог и съгласуване, без отчитане на местните специфики за всеки регион. Остави се впечатление, че бяха лансирани кандидати с цел партийно възнаграждение, а не победа на изборите. Мисля, че имаше и в някаква степен успокоение заради отслабените ГЕРБ и внушенията, които правеше ръководството, че сме първа политическа сила.

снимка: БГНЕС

Трябваше ли лидерът на партията Корнелия Нинова да поеме отговорност за изборния резултат и да подаде оставка? Ще бъде ли поставен този въпрос на предстоящия пленум в събота?

Личното ми мнение е, че Нинова трябва да се оттегли. Достойните политици правят така. Иначе просто се връщаме няколко обиколки назад, когато след всяка загуба ни се обясняваше, че сме морални победители. Като председател тя водеше партията през всички възможни избори и резултатите са ясни. Изумен съм, че това ръководство не проявява абсолютно никаква самокритичност на фона на историческата загуба за партията. Все някой друг им е виновен.

Нинова заяви, че без БСП съществените решения на НС не могат да се вземат. Така ли виждате и Вие ролята на БСП в новия парламент?

Да, чух тезата, че ние държим ключа за управлението. Не знам защо се сещам за “Швейк”, където госпожа Мюлерова държеше три ключа за клозета, но знаете продължението как се изпуснала в коридора. Ето за тази липса на самокритичност говоря. От всички страни чуваме „без БСП“. Не знам на какво се надяват другарите от ръководството, но имам лошото предчувствие, че грешат, както сгрешиха със собствените си проучвания за резултата на изборите. Дано да съм лош пророк.

снимка: БГНЕС

От БСП дадохте заявка, че ще подкрепите партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. На базата на какви допирни точки възнамерявате да ги подкрепите?

Добър въпрос. Нямам идея. Вчера чух от ИТН, че субсидията ще е един лев, явно не се отказват и от мажоритарен вот….Тази заявка за подкрепа все още не е обсъждана от партийните органи. По принцип аз не съм фен на непоисканата подкрепа.

Освен „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ ли са вашите естествени партньори в НС?

За съжаление така се получи, че БСП няма естествени партньори в този парламент. Имаме близки политически виждания с определени народни представители, но все още не знам каква ще е посоката на техните формации. Прекалено много неизвестни има, за да се изкажем категорично. За съжаление изборните резултати ни поставиха в ролята на подкрепящи, а не на инициатори.

снимка: БГНЕС

След тези избори БСП изглежда е още по-разединена. Така ли е? И какъв е пътят към възстановяване на партията?

Истинското разделение се случи след вътрешнопартийния избор, когато всъщност беше най-подходящият момент за обединение. Вместо това председателят и свитата й предприха курс към наказание на всяка организация, позволила си да има различно мнение… То не бяха проверки, комисии, санкции. На практика председателят преби армията си много преди да е започнала битката. Това разделение продължи и в кампанията. Едни организации бяха фаворизирани за сметка на други, едни кандидати лансирани, за сметка на техни колеги. Точно затова не смятам, че това ръководство е способно да превключи на друг режим, освен реваншисткия.


Share Follow

Leave A Reply