„Новите партии в парламента толкова не са нови, че когато те са били в политиката, аз съм ходила права под масата.“ Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Екатерина Захариева по БНТ. „В петък не бях в парламента, защото изпълнихме Конституцията. 14 от нас се заклеха като народни представители, но Конституцията ни задължава да бъдем министри в оставка до избирането на нов кабинет или назначаването на служебен. „Това, което се случи в парламента, е доказателство, че управляващото мнозинство, или новите партии толкова не са нови, че когато те са били в политиката, аз съм ходила права под масата. Те доказаха, че не са отишли в този парламент, за да работят за доброто на хората и държавата, а за саморазправа, линч или нещо друго.

„Но това не е линч срещу нас, а срещу 840 000 гласоподаватели. Това, което се случи, беше абсурд, Това започна още в четвъртък с изказването на Мика Зайкова, която попита къде са правителството и премиерът да подадат лично оставка. Не знам кой я беше посъветвал да каже това нещо, но това е чисто формален акт. Прегледахме стенограмите. Председателят на парламента изчита и информира Народното събрание, че министър-председателят е подал оставката на правителствотоо. Никога министър-председателят не е ходил лично да подава оставката на кабинета. Това, което се случи в петък, надмина всякакви граници. Не знам какво целяха.“

снимка: БГНЕС

„Това е един акт, който е по Конституция и все още има спорове между юристи дали е необходимо това решение изобщо да се гласува. Тези нови политици в кавички имаха за цел да се използва случаят, за да се извика там министър-председателят, за да бъдем унижени. Министър-председателят ще реши дали да отиде в Народното събрание в сряда, но не виждам защо трябва да си го причиняваме това, което виждаме в парламента. Депутатите трябва да се държат на висотата на избрани народни представители. Това, което видяхме в петък, не идваше от нашата част. Новата коалиция е ясна – партията на г-н Трифонов, „Да, БГ“, „Отровното трио“ и „Мутри вън“, БСП и ДПС и те имат огромно мнозинство,. Да работят и да предложат политики“, заяви Захариева.

 

снимка: БГНЕС

„Моят призив към Ива Митева е нека да стане председател на парламента. Това, което каза, че ще се бори за правата на човека и достойнството на хората. Нека да работи за това и за достойнството на народните представители. Да запушиш устата на ГЕРБ, защото ние вече сме в опозиция, въпреки че сме първа политическа сила, това означава, че ще трябва през цялото заседание да слушаме как ни обиждат и нападат Народните представители от ГЕРБ си стоят на банките, но другите се разхождат спокойно. Ние дори не сме сигурни какъв е кворумът. Ако някой тръгне да атакува решенията на парламента в Конституционния съд, ще имаме проблем. Не мислим да внасяме жалба засега, но ще видим как ще продължи. Как броят квесторите?Желая успех на г-жа Митева, но тя трябва да слуша по-малко политици, които си променят мнението. Така не бива да изглежда нашият парламент“, допълни тя.


Share Follow

Leave A Reply