Пловдивската окръжна прокуратура разби схема за „пране на пари“, свързани с компютърни измами /или т. нар. фишинг измами/ извън страната. За две години група от лица са успели да изтеглят или пренасочат чрез компютърни измами общо 1,2 млн. щатски долара и 200 000 евро от пострадали дружества в различни страни, като едно е в Хонконг. Задържани са две лица, които са били информирани незабавно да напуснат страната преди да продължат с „прането на пари“. В резултат на бързите действия на антикриминалистите в банкови сметки на поставени лица са блокирани 1,750 млн. щатски долара и 1,400 млн. евро преди да бъдат изтеглени или пренасочени. Според постъпилата информация по досъдебното производство в рамките на три седмици е трябвало да постъпят около 40 млн. евро, които чрез дружества на поставени лица да бъдат изтеглени или пренасочени към други държави.

Групата е действала, като са набирани поставени лица с нисък социален статус /10-15/, на които са регистрирани 15 търговски дружества, откривани са им банкови сметки в две различни банки, и чрез електронен подпис постъпващите там финансови средства са били пренасочвани в чужбина.

снимка: Pixabay

Групата е действала, като са хаквани банковите сметки на различни дружества по света, от там финансовите средства са пренасочвани към сметки на поставени лица в чужбина, като е възможно финансовия поток да премине през територията на няколко страни, а крайната цел е била Китай.

При реализирането на акцията са претърсени седем обекта откъдето са намерени множество флашки, ел. подписи, банкови карти, документи за всяко едно от поставените лица. Подготвяни са и разкриването на още 10 дружества на поставени лица. За 72 часа са задържани 42-годишен мъж и жена на 62 година, осъждани, които набирали поставените лица. За издирване са обявени други двама: ливанец, обявен за издирване за фишинг измами и пране на при от Великобритания с червена бюлетина и датски гражданин от арабски произход. На задържаните са повдигнати обвинения пране на пари чрез комютърни измами. За повдигнатите обвинения законът у нас предвижда наказание от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 200 000 лева.


Share Follow

Leave A Reply