Броят на смъртните случаи по пътищата в България е намалял миналата година с 26 на сто спрямо данните за 2019 г., съобщи Европейската комисия. Намалението е с 40 на сто спрямо 2010 г., сочат данните.

Общо 18 държави от ЕС са отчели най-ниския досега брой жертви по пътищата. Най-видимо е подобрението у нас, в Белгия, Дания, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Унгария, Малта и Словения. В Естония, Ирландия, Латвия, Люксембург и Финландия се наблюдава увеличение на смъртните случаи. В ЕС за миналата година спадът в броя на пътните злополуки, завършили със смърт, е рекорден – със 17 на сто спрямо 2019 година. Броят на жертвите на пътя в ЕС за 2020 г. е 18 800 – с 4000 по-малко спрямо предходната година.

Според комисията, не може да се прецени доколко наблюдаваният спад се дължи и на противоепидемичните ограничения за движението. Между 2010 г. и 2020 г. броят на смъртните случаи по пътищата е намалял с 36 на сто. Европа остава континентът с най-безопасните пътища в света, се посочва в съобщение на ЕК. Най-безопасни остават пътищата в Швеция, докато Румъния отчита най-високия европейски дял на жертвите на пътя за миналата година. Най-често в ЕС при пътни злополуки загиват пешеходци, мотоциклетисти и колоездачи, показват данните.


Share Follow

Leave A Reply