Китайски доставчик на интернет е блокирал достъпа на потребителите до обширна статия на бившия премиер Вън Цзябао вероятно, защото в нея той се отклонява от партийната линия, предаде Ройтерс. Статията под формата на некролог за починалата наскоро майка на Вън е била публикувана в петък в малкия седмичен вестник „Макао хералд“. На следващия ден е била качена в публичен акаунт на китайското чат приложение „WeChat“, но достъпът до текста бързо е бил блокиран. Сърдечното преклонение на сина пред майката включва подробности за нейните трудности по време на втората Китайско-японска война е политическите чистки през Културната революция.

„Според мен Китай трябва да бъде страна, изпълнена с честност и справедливост и винаги с уважение към волята на народа, човечеството и човешката природа“, пише Вън в статията. Независимият политолог У Цян от Пекин каза, че статията представлява „алтернативен глас вътре в партията“, който оспорва потъпкването на инакомислието. По думите му това е причината за блокирането на статията, тъй като партията е чувствителна преди честването на годишнината от създаването й.

снимка: www.eventhq.co.uk

Когато потребители са се опитвали да споделят статията, се е появявало предупреждение, че това съдържание не отговаря на регулациите в „WeChat“, което предшества по правило в Китай пълно блокиране на достъпа до въпросното съдържание. Вън Цзябао беше премиер по времето на китайския Ху Цзинтао в началото на този век. През 2013 г.той бе заменен на поста от настоящия премиер Ли Къцян, припомня Ройтерс.


Share Follow

Leave A Reply