„Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв. Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева“. Това обяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в Народното събрание. Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Парите от Сребърния фонд не са използвани за финансиране на разходи на правителството и са в отделна сметка в рамките на фискалния резерв, съобщи Кирил Ананиев. Към днешна дата във фискалния резерв има 8 милиарда и 500 милиона лева.

снимка: БГНЕС

„Много пъти сме проверявани и досега не са откривани нито скелети, нито кюлчета, заяви Ананиев в отговор на депутат от „Изправи се! Мутри вън!“, след като бе обявен, че стопяването на фискалния резерв е заради харчовете на премиера преди изборите. Ананиев даде обяснение за размера на резерва, където в отделна сметка е и Сребърният фонд. В тази отделна сметка има 3,3 милиарда лева и те са непокътнати, обяви министърът. „Не сме си позволили от създаването на фонда една стотинка да бъде взета от този фонд и да се финансират други разходи от държавния бюджет. Всичко останало са средства, които временно могат да бъдат използвани за покриване на разходи от бюджета“, каза Ананиев.

снимка: БГНЕС

Той обърна внимание, че общата сума във фискалния резерв варира на дневна база, тъй като в началото на всеки месец се правят големи плащания, а в края постъпват средства във фиска. Към края на март дефицитът надхвърля 600 милиона лева, но месец по-късно салдото ще бъде близо до баланса, увери Ананиев. „Към края на месец април бюджетът ще бъде близък до балансирания бюджет. Според мен на базата на днешните изчисления и анализи дефицитът може да се движи от минус 100 милиона лева, като дефицит, до плюс 100 милиона излишък. Социалните плащания до края на годината са гарантирани, каза Ананиев

„Ако няма рязко влошаване на ситуацията с пандемията, актуализация на бюджета няма да се наложи“, смята той. До момента е изтеглен дълг от 800 милиона лева, като решението да не се емитира голяма емисия облигации на международните пазари е „от уважение към следващите управляващи“, допълни министърът. По думите му обаче не само нашата държава, но и всички останали страни-членки на ЕС са предвидили ресурсите си до средата на годината. Според него също не е срамно, ако пандемията продължи, да се направи съответна актуализация на бюджета. „Не с такива предложения, които сте внесли, защото тогава трябва да търсим дългове“, каза още Ананиев. Той обърна внимание, че проектите на БСП са за милиарди без да има 1 лв. за решаване на пандемията.


Share Follow

Leave A Reply