Чешките правоохранителни органи са установили връзката на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с експлозиите в складовете за боеприпаси в село Върбетице през 2014 г. Това заяви днес чешкият президент Милош Земан в извънредно обръщение по телевизиите „Прима“ и „Си Ен Ен Прима нюз“, предаде ТАСС. Боеприпасите в складовете във Върбетице трябваше да бъдат изпратени в България, заяви Земан. По думите му е имало договор за покупко-продажба, Гебрев е платил аванс, така че „може да се смята за доказана българската следа“. Президентът призова сънародниците си да изчакат резултатите от разследването на инцидента във Върбетице и увери, че информацията няма да бъде засекретена, предаде БТА.

снимки: БГНЕС

„Ако узнаем, че се оправдават подозренията /за причастност на Москва към експлозиите/ (…) Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт“, посочи Земан. Ако обаче тези подозрения бъдат опровергани, това ще означава, че става дума за игра на специалните служби, която може да има сериозни последствия за нашия вътрешнополитически живот“, добави чешкият президент. Според материал във вчерашния брой на вестник „Ню Йорк Таймс“ руски шпиони на два пъти са се опитвали да отровят българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, а разкритията в Чехия сочат, че руснаци са унищожили негова стока във взривените складове с боеприпаси в чешкото село Върбетице през 2014 г. Дни след като чешките власти уличиха руските агенти, известни под названието „подразделение 29155“, като причинители на експлозиите с двама загинали, Гебрев признава, че в тези складове е имало негова стока. И според чешки представители именно тази стока е била мишената.

Емилиян Гебрев, снимка: БГНЕС

В електронно писмо до вестника Гебрев пише, че той е държал муниции на склад в Чехия и признава нещо, което досега отричаше – че неговата компания „Емко“ е доставяла военно оборудване за Украйна след 2014 г., тоест след като сепаратистите, подкрепяни от руските въоръжени сили и разузнавателни служби, започнаха война срещу украинската армия, пише нюйоркското издание, цитирано от БТА. Според него въпросното подразделение 29155 е оперирало из Европа дълго време преди да бъде идентифицирано от западните разузнавателни агенции. През 2019 г. журналистическо разследване на „Ню Йорк таймс“ е установило какви са били целите на тази ударна част и че нейни служители са извършили покушението предната година срещу Сергей Скрипал и дъщеря му в английска град Солсбъри. След това има много други примери, продължава вестникът, за деянията на тази група шпиони. Миналата година ЦРУ констатира, че офицери от 29155 вероятно са изплащали тайно възнаграждения на криминални престъпници в Афганистан, които в замяна да нападат войници от САЩ или коалицията.


Share Follow

Leave A Reply