Министър-председателят в оставка Бойко Борисов свика част от министрите си, за да направят отчет на свършеното по повод пандемията. Премиерът изтъкна получените 5,5 млн. ваксини от Европейската комисия, изказвайки благодарности и на Комисията, и на държавите-членки, които са се лишили от техните дози, за да има за българите. Предлагам да изпълним и това, което Каракачанов предложи онзи ден за отваряне на ваксинационни центрове в покрайнините, където имаме в съседските страни български граждани. Нека, както ЕС постъпва с нас и ни помага, да помагаме и ние на страните в нужда. Благодарен съм, че за всички българи вече има всички видове ваксини, каза Борисов. Дали сме над 1 млрд. лв. за хората на първа линия, за да работят с високи темпове, 85 млн. лв. допълнително има и за рамдесивир, уточни още премиерът.

„Това за големи средства от българския данъкоплатец за борбата с пандемията. Сега продължаваме много добре да управляваме и мерките и затова мисля, че сега може вече и в спорта да се върнат хората в залите и стадионите“, каза още той. Спортният министър Красен Кралев каза, че от вчера вече феновете могат да присъстват на футболните стадиони при строги епидемиологични мерки, като има наблюдатели на всеки мач и вчера се е видяло, че дистанцията се спазва. Ако низходящата тенденция продължи до две седмици ще има допускане на публика и на състезанията на закрито.

Днес заедно с МВР и здравните власти създайте максимално добра организация, за да са спокойни хората по стадионите. Моля и големите легенди в спорта да кажат дали има някой на резервната скамейка дори без маска. Какво му пречи на Гонзо да си сложи маската и да даде личен пример на цялата агитка? Само ние в България не носим маски – да видят Неймар и да видят как си слагат маски. Серхио Рамос на трибуните стои с маска, а ние по-велики ли сме от тях? Дайте личен пример. Най-големите в света – Меси и Роналдо го правят, направете се на тях, последвайте тях, големите звезди, призова Борисов заради неносенето на маски.

Министър Красимир Вълчев заяви, че от утре в училище се връщат по график част от учениците от по-големите класове. „Съхранихме и присъственото обучение в начален етап. Предлагаме от 10-и май в училище да се върнат 6 и 11-и клас, които бяха най-ощетени. От 17-и предлагаме и връщането на други класове. Вижда се по данните, че по-малко персонал е заразен, тъй като системата на образованието бе с приоритет при ваксинация, което в малко държави бе направено. Ние постъпихме така и затова можем да гарантираме сега присъствено обучение“, уточни Вълчев. Министър Ангелов каза, че България трябва да се гордее, защото се справя сама и се справя много успешно. Белгия иска помощ от Германия, в Швейцария и Германия също нямаха интензивни отделения, а ние взехме такива мерки, че третата вълна почти н се усети в страната, въпреки огромния натиск в болниците и линейките. При нас нямаше и недостиг на медикаменти, както се случи в много други страни. Благодарение на вас и работата ни ние направихме така, че хората дори да не усетят тази вълна, каза той.

Борисов пък каза, че хората го оценяват, щом са ги поставили отново на първо място. „Хората гласуваха за нас, а не подкрепиха тези, които горяха маски и подкопаваха мерките ни“, каза Борисов и благодари на лекарите, заради чиито усилия пациентите са били спасени и излекувани. Вчера президентът Радев, садейки поредното дърво, каза да работим. Ние се надявахме по-рано да ни остържат, а той иска да работим. В същото време неговите подопечни малки партии ни наложиха противоконституционно мораториум и ние сега не можем да работим. Не само ние, но и цялата администрация. А той казва „Работете“, докато той се мотае. В същото време тече задкулисие, сговаряне, ние не знаем какво е, но искат от нас да работим, докато си го решат. Радев изкара интересни тези и една от тях беше крещящощо мълчание за шпионските скандали у нас и в Чехия, общите ни действия с НАТО и ЕС, припомни Борисов.

Христо Иванов, докато работи с ДПС и БСП в парламента, вчера се вайка, че Радев не си бил променил позицията към Русия. А докато клечаха на колене и го подкрепяха, какво разбраха?, попита Борисов и направи вметка, за да честити имения ден на Цветанов, както го е правил 15 години: „Да е жив и здрав“. Даниел Митов припомни, че Радев няма евроатлантически позиции, а уж десните партии, които трябва да стоят близко до нас, не подкрепят ЕС и НАТО, а Радев. „Трябва да приключи това, че са близки до нас и сега хората могат да видят за какво са гласували. И да знаят защо няма център-дясно правителство. Защото ако Наско Атанасов е шеф на ДАНС, а Христо Иванов – главен прокурор, веднага ще с при нас. Но ние говорим за НАТО и ЕС и хората трябва да знаят кои са партиите, които стоят твърдо на тези позиции“, каза Борисов и пожела прекрасен празник на министрите си и на всички българи.


Share Follow

Leave A Reply