Предложението на Слави Трифонов за министър-председател на партията му е Антоанета Стефанова. Тя е родена на 19 април 1979 г. в София. Започва да се занимава с шахмат на 4-годишна възраст като първите уроци получава от баща си Андон Стефанов. На 7 години е шампионка на София, а първата престижна награда получава през 1989 г., когато става световна шампионка по шахмат за девойки до 10-годишна възраст. След това става европейска шампионка по ускорен шахмат за девойки до 14-годишна възраст. От 1994 г. Стефанова е гросмайстор за жени. През 2002 г. печели Европейското индивидуално първенство по шахмат за жени във Варна. Същата година става първата и единствена българка, носител на най-високото звание – международен гросмайстор при мъжете.

Най-силната година в кариерата на Антоанета е 2004 г., когато тя печели силния гросмайсторски турнир в Джакарта и става 3-та на Европейското първенство в Дрезден. На 5 юни 2004 г. Антоанета Стефанова побеждава на финала за световната титла по шахмат за жени рускинята Екатерина Ковалевская, след като общият резултат след трите партии е 2,5 на 0,5 в полза на българката. Така на 25 години става десетата световна шампионка по шахмат за жени. Притежава титлата до 2006 г. Антоанета е завършила икономика. Говори английски, руски и испански език, а ползва още френски, италиански и сърбохърватски. От 2009 г. съвместява състезателната с треньорска дейност. В работата си като член на Треньорската и Женската комисии към ФИДЕ участва в планирането и осъществяването на множество социални, спортни и образователни проекти на 4 континента. Ръководител на проекта “ Future Stars” . Лектор е на редица семинари както с професионални треньори, така и с преподаватели, желаещи да участват в програмите за “Шах в Образованието”.

снимка: БГНЕС

Според новини.бг Васил Божков е основният спонсор на спортиската през годините, при една от победите й и дава като премия 10 хил. долара. През 2000 г. Божков е избран за председател на Българската федерация по спортна стрелба, а през 2003 г. оглавява Българската федерация по шахмат. Гросмайсторът Антоанета Стефанова не пропуска да отбележи колко е задължена на бизнесмена Васил Божков, който тогава е председател на Българската федерация по шахмат. Той усетил заложбите й и я подкрепил, като й купил компютър и обезпечил финансово пътуванията и участието й в гросмайсторски турнири. След като Ети спечели световната шахматна титла, Божков й връчи лична награда от десет хиляди щатски долара.

снимка: БГНЕС

„Дължа успеха си на много неща. Благодаря на семейството си, на Владо Георгиев и на Васил Божков, който още преди да стане президент на федерацията повярва в мен и ми помагаше. Дори лично бе в Елиста, което още повече ме амбицира. Въпреки недобрата минала година започнахме дългосрочна подготовка за това първенство и успях да го спечеля“, казва в свое интервю Стефанова пред в. „Сега“ по повод успехите в кариерата ѝ още през 2004 г.


Share Follow

Leave A Reply